CPC: Amfilohije će u Argentini raditi za račun Srbije

Vučinić je ocijenio da će Srpska crkva upotrijebit sve dozvoljene i nedozvoljene instrumente protiv Crnogorske crkve i njenih interesa, i u zemlji i vani
28 komentar(a)
Stevo Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Stevo Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.08.2012. 11:53h

Imenovanje mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija za administratora južnoameričke eparhije sa sjedištem u Buenos Airesu, treba ozbiljno da uznemiri državnu adinistraciju jer, kako smatraju u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC), namjerava da za potomke crnogorskih iseljenika uspostavi eparhiju beogradske patrijaršije.

Podpredsjednik Savjeta mitropolije CPC Stevo Vučinić kazao je da će Amfilohije četiri mjeseca biti van zemlje, što, kako smatra, samo za sebe govori o smislu i značaju uspostavljanja te latinoameričke eparhije za Srpsku crkvu.

"Tako će on u latinskoj Americi, za račun Srbije i podržan od njene ambasade, nesmetano raditi protiv interesa sopstvenog naroda i države, a da se državni tužilac neće ni očitovati u ovom slučaju očite veleizdaje", naveo je Vučinić u izjavi dostavljenoj agenciji Mina.

On smatra da su u Srpskoj crkvi spremni na veliki ulog samo da ponište rezultate posjete vladike Mihaila Argentini, 1997 koji je za crnogorske iseljenike osnovao eparhiju, dvije parohije, postavio nadležnog arhijereja i svještenika na čiji rad su svi imali samo riječi hvale.

Vučinić je ocijenio da će Srpska crkva upotrijebit sve dozvoljene i nedozvoljene instrumente protiv Crnogorske crkve i njenih interesa, i u zemlji i vani.

"Na usluzi su joj beogradska diplomatija, mediji, javni i tajni beogradski centri moći, sva dijaspora, brdo novaca, cijela opozicija, pa i većina crnogorske i državne i opštinske administracije", naveo je Vučinić.

On je kazao da u međuvremenu, u Buenos Airesu srpska ambasada dijeli srpske pasoše potomcima crnogorskih iseljenika, a u provinciji Ćako, u kojoj ih ima oko šest hiljada osnovala je i konzulat.

Bonus video: