Pao dogovor oko Vasovih voda, mještani i Golubović potpisali sporazum

Golubović je potpisao sporazum sa Savjetom MZ Beranselo, a sada se čeka mišljenje ekspertskog tima da li lokacija Vasove vode ispunjava kriterijume da postane deponija
55 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2012. 19:26h

Predsjednik Opštine Berane Vuka Golubović potpisao je sporazum sa Savjetom Mjesne zajednice Beranselo kojim je dogovoreno formiranje ekspertskog tima koji će dati mišljenje da li lokacija Vasove vode ispunjava kriterijume za privremeno odlagalište komunalnog otpada.

Kako je saopšteno ukoliko elaborat pokaže da ta lokacija nije pogodna za odlaganje komunalnog otpada Opština će pronaći drugo rješenje.

Ispunjava li kriterijume?

Predstavnici mještana i opštine nakon višegodišnjih blokada deponije dogovorili su da o lokaciji koja je predviđena za odlagalište odlučuje tim od pet stručnjaka iz oblasti zaštite životne sredine, sa potrebnim licencama i sertifikatima za oblast upravljanja otpadom, kao i po jedan predstavnik Ministarstva održivog razvoja i turizma i mještana MZ Beranselo.

TV Vijesti, Boban Obradović

“Oni će u formi Elaborata dati mišljenje o tome da li lokacija Vasove vode ispunjava kriterijume za privremeno odlagalište komunalnog otpada, propisane važećim Zakonom o upravljanju otpadom i kriterijume za regionalnu sanitarnu deponiju propisane važećim Pravilnikom o bližim karakteristikama lokacije, uslovima izgradnje, sanitarno-tehničkim uslovima, načinu rada i zatvaranju deponija za otpad, stručnoj spremi, kvalifikacijama rukovodioca deponije i vrstama otpada i uslovima za prihvatanje otpada na deponiji”, saopšteno je juče iz Ekološkog pokreta “Ozon”.

Predlog teksta sporazuma, koji je Golubović prije dva dana dostavio Savjetu MZ, usaglašen sa komentarima advokata Dalibora Kavarića iz pravnog tima Građanskog fronta, i Ekološkog pokreta ,,OZON”.

Greške na minimum, eksperti iz regiona

Izvršni dirketor te NVO Aleksnadar Perović najavio je da će radna verzija Elaborata biti predstavljena na javnoj raspravi kako bi se greške svele na minimum, dok bi eksperti koje bi odabrala komisija bili ne samo iz Crne Gore već i zemalja regiona I EU.

“Ukoliko Elaborat pokaže da "Vasove vode" nijesu lokacija pogodna za dalje odlaganje komunalnog otpada i izgradnju regionalne sanitarne deponije Opština će prekinuti aktivnosti u tom pravcu i tražiti drugo rješenje. Vremenski interval realizacije ovog posla bi bio 30 dana od dana sklapanja Sporazuma između Opštine Berane i Savjeta MZ Beranselo, u kom bi bili precizno navedeni pomenuti uslovi”, saopštio je Perović.

On je istakao i da ako nalazi ne pokažu da su Vasove voda pogodna lokacija Opština imati obavezu hitne sanacije tog prostora.

Sa druge strane ako komisije utvrdi suprotno Savjet MZ Beranselo biće u obavezi da prihvati takvo rješenje.

Galerija

Bonus video: