Vrijedan jubilej: Sedam decenija Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj

Gradonačelnik Srzentić je pozdravio aktiviste i dosadašnje rezultate OSZBU, ističući da je uspješno radila “u vremenima izazova”, te da se afirmisala kao jedna od najuspješnijih organizacija tog tipa u opštini
132 pregleda 0 komentar(a)
OSZBU jubilej, Foto: Radomir Petrić
OSZBU jubilej, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 05.06.2018. 15:34h

Prigodnim programom u velikoj sali SO Bar danas je obilježen vrijedan jubilej - 70 godina od osnivanja i rada Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj (OSZBU).

Pozdravljajući brojne zvanice i rezultate svojih prethodnika na toj funkciji, predsjednik OSZBU Veselin Joketić istakao je da se ova socio-humanitarna organizacija od 1948. do danas razvijala, rasla “i prerasla u modernu savremenu organizaciju” koja danas „zahvaljujući opštini Bar i predsjedniku dr Zoranu Srzentiću“ dostojanstveno obilježava veoma značajan jubilej.

"Organizaciju ćemo ostaviti kao što nam je i predata, da bude prepoznata i ponos invalidskog pokreta. Hvala svima koji su dosad pomagali, hvala i onima koji će pomagati ubuduće", naveo je Joketič.

Dr Srzentić je pozdravio aktiviste i dosadašnje rezultate OSZBU, ističući da je uspješno radila “u vremenima izazova”, te da se afirmisala kao jedna od najuspješnijih organizacija tog tipa u opštini.

"U vama smo prepoznali istinsku želju da unaprijedite status osoba koje predstavljate. Lokalna uprava će značajno unaprijediti položaj svih lica sa invaliditetom, radićemo na njihovom zapošljavanju i integraciji u društvo, bićemo vaš pouzdani partner", ukazao je dr Srzentić.

OSZBU je formirao tadašnji predsjednik Saveza slijepih Crne Gore Drago Ražnatović na Pristanu aprila 1948. Prvi predsjednik bio je Rade Sjekloća iz Limljana, a u prvoj evidenciji bilo je oko 120 slijepih lica u opštini, od kojih su trećina bili ratni vojni invalidi. Do 2012, otkad OSZBU vodi Joketić, organizacijom su još predsjedavali Marko Jovović i Miodrag Mijo Plamenac.

"Naši članovi su završavali zanate.škole i fakultete, većina su dobili posao, a osim edukaicje, vodilo se i vodi se i dalje računa i o njihovom zdravlju, sportskim aktivnostima, snabdijevanju tehničkim pomagalima, personalnim asistentima, informisanju, osmišljavanju socijalnog života, obukama, olakšicama za plaćanje komunalnih servisa. Zahvaljujući Opštini Bar i AD ZIB, OSZBU od 2001. ima savremeno opremljenu kancelariju, a našim kvalitetnim uslovima rada može se pohvaliti mali broj ovakvih orgamizacija", navedeno je prilikom prezentacija dosadašnjih rezultata OSZBU.

Donacijom Dragice Ponorac, 2002. OSZBU je dobila kopirnicu za kasete, a potom uz pomoć Radio-Bara pokrenula audio-časopis”Pravo na riječ”, mjesečnik koji se besplatno dijeli od 2004. Od te godine ima sedmičnu emisiju “Bar pravo na rijeć” na Radio-Baru, a OSZBU je uz pomoć JP Kulturni centar Bar 2006. otvorila prvu audio-biblioteku u Crnoj Gori. Organizacija je inicirala postavljanje zvučne signalizacije na barskim raskrsnicama, obezbjeđivala stipendije za članove đake i studente.

"Pojačali smo saradnju sa Biroom rada Bar i Savezom slijepih Crne Gore, izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa opštinom Bar, ali, sa opštinom Ulcinj saradnja je tek sporadična i očekujemo da bude mnogo bolja. Pokrenuli smo saradnju sa savezima slijepih u Smederevu, Kopru i Puli, uz pomoć donatorke Desanke Karh u našem klubu pokrenuli zvučni pikado i projekcije filmova za slijepe osobe", rečeno je za rad u proteklih pet godina.

Žana Đačić, predsjednica Saveza slijepih Crne Gore, istakla je da je OSZBU svojom aktivnošću primjer svim ostalim lokalnim, ukazujući da su u Savezu ponose njenim rezultatima, “a posebno na prekograničnu saradnju”.

"U godini jubileja, ipak nema uslova za radost zbog slabog finansiranja naših organizacija, uzalud sve potpisane konvencije ako nas ne podržavaju ministarstva", naglasila je Đačić.

Zvanice su pozdravili i predsjednici Saveza slepih Smedereva Jelena Stojanović, Udruge slijepih istarske županije Zlatko Kuftić i Medovčinskog društvo slepih in slabovidih Koper Safet Baltić. Joketić je ranije sa njima potpisao memorandume o saradnji, a Baltić je za kancelariju OSZBU poklonio sliku sa motivom Kopra

Ispred Rotari kluba bar, Željko Karanikić je OSZBU donirao ček na 3.000 eura, a potom je Joketić ispred Organizacije uručio specijalna priznanja Karanikiću, dr Srzentiću i Desanki Karh.

Povelje humanosti OSZBU dobili su Opština Bar, “Monteput”, premijer Duško Marković, ministarstva finansija i rada i socijalnog staranja, Regionalni vodovod,

“Real Stone”, “Adriatic Properties”, Udtuga slijepih istarske županije, Medovčinsko društvo slepih in slabovidih Koper, Savez slepih Smederevo, Turistička organizacija Bar, Biro rada Bar, Vodovod i kanalizacija Bar, Komunalne djelatnosti Bar, Kulturni centar Bar, Radio-Bar, poslastičarnica “Stevan i Mima”, dr Marina Đuretić Guzina, te novinari “Pobjede”, “Vijesti”i “Dana” Vjera Knežević Vučićević, Radomir Petrić i Dragan Stojanovic.

U programu su nastupili i gitarista i pjevač VeselinVuković i klapa KUD “Jedinstvo”.

Povodom jubileja, u prostorijama OSZBU održan je i prvi međunarodni turnir u govornom pikadu za slijepe i slabovide u Crnoj Gori na kojem je pored Joketića učesnike pozdravio i predsjednik paraolimpiskog komiteta Crne Gore Igor Tomić.

Bonus video: