Ruglo u centru Budve vrijedno 61 milion eura

Zgrada Jugoslovenskog rječnog brodarstva, vlasništvo Dragana Brkovića, nalazi se pod hipotekama OTP i CKB banke od nevjerovatnih 61 milion eura
507 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2012. 06:28h

Nekada jedna od najljepših građevina u Budvi, zgrada Jugoslovenskog rječnog brodarstva - JRB, sada oronula i pretvorena u pravo ruglo, koja služi kao javni WC i deponija otpada, smještena na pjeni od mora, na 50-ak metara od Starog grada, vlasništvo podgoričkog biznismena Dragana Brkovića, nalazi se pod hipotekama OTP i CKB banke od nevjerovatnih 61 milion eura, navodi se u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine.

Brkovićeva kompanija Vektra Montenegro, u kojoj je krajem marta odlukom podgoričkog Privrednog suda pokrenut stečajni postupak, postala je vlasnik JRB i pola hektara zemljišnog kompleksa u srcu metropole turizma, sada već davne 2005. kada ju je podgorički biznismen kupio za tri miliona eura od Beograđanina Nenada Đorđevića.

Upravo od momenta kupovine, zgrada je u više navrata poslužila kao zalog za uzimanje kredita Vektre kod banaka, založila ukupno 5.454 kvadrata zemljišnog kompleksa, na kome je izgrađena zgrada od 815 kvadrata.

Smetlište u centru grada: Unutrašnjost zgrade JRB

Već u oktobru 2005. na ime kredita CKB Podgorica upisuje hipoteku u iznosu od 3,9 miliona eura, krajem januara 2006. upisuje se hipoteka od 2,5 miliona eura kod iste banke, dok početkom jula iste godine ima i hiopoteka CKB na iznos od 1,4 miliona eura.

Najveća hipoteka u iznosu od 53 miliona eura upisuje se 11. jula 2007. u korist OTP bank Nyilvanosan Mukodo Reszvenytarsasag i CKB - Podgorica, sa zabranom otuđenja i davanja u zakup bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca.

Trebalo da bude elitni hotel

A priču o zgradi koja je trebalo da bude elitni hotelski kapacitet započeo je još prije deset godina kontroverzni beogradski biznismen Nenad Đorđević, koji je osim nje u svom vlasništvu imao i dio ostrva Sveti Nikola, te luksuzni hotel “Admiral”, koji je prodao.

Iako su u više navrata iz Vektre Montenegro navodili da nemaju namjeru da prodaju zgradu, nezvanično saznajemo da je ipak pojedinim ruskim biznismenima ova vrijedna lokacija nuđena za 15 miliona eura

Godinama je Đorđević namjeravao da od JRB napravi hotel, izgradi omanju marinu i ostale prateće sadržaje za visokoplatežnu klijentelu, ali nakon punih pet godina, koliko nijesu bili donijeti planovi, niti mu dozvoljena gradnja, odlučio se da je proda.

Na scenu stupa, tada u zenitu poslovnog uspjeha podgorička kompanija “Vektra” koja za tri miliona eura 2005. kupuje od Đorđevića zgradu i okolno zemljište.

Međutim, ni Vektri nije pošlo za rukom da odmah, u vrijeme investicionog buma, kada su mnogi inostrani biznismeni bili i te kako zainteresovani za ulaganje u Budvu, realizuje svoje vizije, jer je kočnica bilo nepostojanje planskih dokumenata.

Plan u završnoj fazi

Iz Ministarstva održivog razvoj i turizma su još prije pola godine odgovorili da će pomenuta lokacija biti obuhvaćena Prostornim planom posebne namjene za obalno područje.

Plan će pokrivati sve primorske opštine, a koji treba da da smjernice za adekvatan integralni razvoj čitavog obalnog prostora i njegovu valorizaciju na održivim osnovama.

"Nije se pristupilo izradi DSL (Detaljne studije lokacije) za ovu lokaciju, između ostalog, i zato što će upravo Prostorni plan posebne namjene za obalno područje dati smjernice za organizaciju i uređenje ovog vrijednog prostora, te raspored funkcija i zona kao i zajedničke standarde korišćenja", saopštili su tada iz resornog ministarstva.

Vektra je nudila za 15 miliona

Ostavaljena zubu vremena, zgrada danas zjapi prazna, a gomile otpada u prizemlju zgrade dostigle su metar visine

Na svome sajtu Vektra je ranije imala detaljnu razradu svih projekata koje namjerava da realizuje, pa između ostalih i planove za JRB.

"Atraktivnost lokacije u strogom centru Budve, neposredna blizina marine, veličina i građevinski potencijal korisne površine, mogućnost zakupa dijela javne plaže, kompaniju je opredijelilo, da na tom zemljištu izgradi ekskluzivni turistički kompleks veličine 15.000 kvadrata", navodi na svome sajtu ova kompanija.

Javni WC i deponija

Nažalost, u iščekivanju planskog dokumenta za taj dio zone Morskog dobra, lijepa građevina sa plavim škurama, koja je bila zaštitini znak užeg gradskog jezgra Budve, pretvorena je u javni WC i deponiju otpada iz koje se svuda okolo širi neprijatana mirs.

Ostavaljena zubu vremena, zgrada danas zjapi prazna, a gomile otpada u prizemlju zgrade dostigle su metar visine. Dok je nekada dva metra visoka žičana ograda zatvarala ulaz u zgradu, sada se može nesmetano ući.

Svakog ko može izdržati neprijatan miris mokraće i izmeta koji se svuda širi unaokolo, ako pokuša da uđe u ovu zgradu, dočekaće „svježe“ nabacane kese smeća i prizor iz horor filmova.

Plato ispred JRB pretvoren je u prostor za odlaganje barki i brodova tokom zimskih mjeseci, a cijeli, sada već neugledni lokalitet dodatno urušava neprijatni miris mokraće i izmeta koji dopire iz zgrade.

Galerija

Bonus video: