Crna Gora pod pritiskom EU zbog ilegalnih imigranata

Crnogorska vlada ne ispunjava minimalne standarde za iskorjenjivanje trgovine ljudima, piše u posljednjem izvještaju Američkog ministarstva spoljnih poslova
88 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2012. 12:33h

U zadnjih nekoliko godina Crna Gora je postala bitna prolazna stanica za ilegalne imigrante iz Azije i Afrike koji pokušavaju da dođu do EU. Zbog toga je Crna Gora pod sve većim pritiskom Brisela.

Informacije iz crnogorske policije ukazuju na to da imigranti uglavnom preko Turske dolaze do Grčke, a zatim preko Makedonije, Albanije i Kosova ilegalno ulaze u Crnu Goru.

Ilegalni imigranti koji su nedavno uhvaćeni u Sloveniji kažu da su za prolazak kroz Crnu Goru platili “oko 200 eura po osobi, plus naknada troškova”, piše Dojče Vele.

Najviše imigranata iz Albanije i s Kosova

Prema riječima analitičara Tufika Softića, ilegalni imigranti su proteklih godina najčešće ulazili u Crnu Goru s Kosova i iz Albanije.

“U posljednje vrijeme zabilježen je veći broj imigranata iz Palestine, Avganistana i Alžira, koji su do Crne Gore dolazili preko Grčke, Makedonije ili Kosova.

Imigranti su, kaže Softić, kao voda - kada se jedan kanal zatvori, oni pronalaze drugi

On je podsjetio da je Hrvatska pooštrila kriterijume za prelazak granice u procesu pregovora za pristupanje EU, što se sada traži i od Crne Gore. Zbog toga sada imigranti češće prelaze iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu. Pritom obično koriste puteljke duž granice koja je većim dijelom teško prohodna i slabo kontrolisana.

A imigranti su, kaže Softić, kao voda - kada se jedan kanal zatvori, oni pronalaze drugi.

Politički azili i trgovina ljudima

Šef vladine Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama smatra da je potrebna šira regionalna akcija kako bi se spriječila trgovina ljudima

Iz njemačke ambasade u Podgorici je nedavno saopšteno da u Crnoj Gori boravi 500 imigranata, uglavnom iz sjeverne Afrike.

U posljednjem izvještaju Američkog ministarstva vanjskih poslova navodi se da je “Crna Gora zemlja porijekla, tranzita i konačnog odredišta za muškarce, žene i djecu koji su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja i prisilnog rada”.

U izvještaju je takođe istaknuto da crnogorska vlada ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za iskorjenjivanje trgovine ljudima, ali da čini značajne napore kako bi se to postiglo.

Mreže krijumčara dobro povezane

Šef vladine Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama smatra da je potrebna šira regionalna akcija kako bi se spriječila trgovina ljudima.

“Normalno, i mi ćemo imati manje problema, jer smo mi zemlja tranzita. Ukoliko zemlje krajnjeg odredišta i zemlje porijekla preduzmu neophodne mjere, biće svakako mnogo lakše”, rekao je Ulama.

Tufik Softić kaže da je krijumčarenje ljudima, uz krijumčarenje droge, najunosniji prekogranični posao.

“Ono što je potpuno izvjesno je da su mreže krijumčara regionalno vrlo dobro povezane i da se oslanjaju i na druge kriminalne organizacije, koje se bavile krijumčarenjem droge, oružja i roba na koje se plaćaju državni nameti”, ocijenio je Softić.

Crna Gora još uvijek nema centar za zbrinjavanje tražitelja azila, ali nadležni ističu da bi trebalo da bude otvoren do kraja godine.

Galerija

Bonus video: