Rusi spremni za gradnju solitera u Budvi

Ruski biznismeni, koji su ujedno i glavni investitori novoimenovanog projekta „Dukljanski vrtovi“ na Zavali, svoj građevinski biznis proširili su “po cijeloj Budvi“
84 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2012. 18:51h

Prvi soliter od 11 spratova u užem gradskom jezgru metropole turizma, pod nazivom „Budva centar“, na samo 50 metara od Starog grada, nadomak elitnog hotela „Avala“, počeće da se gradi 15. oktobra, a investitor, kompanija „Monterra construction“, predaće 1. septembra zahtjev za dobijanje građevinske dozvole u opštinski Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj, potvrdio je za „Vijesti“ jedan od čelnih ljudi, trenutno najjače građevinske kompanije u Crnoj Gori Igor Peljuhno.

Ruski biznismeni, koji su ujedno i glavni investitori novoimenovanog projekta „Dukljanski vrtovi“ na Zavali, svoj građevinski biznis proširili su “po cijeloj Budvi“, a na jednoj od najatraktivnijih lokacija, zemljištu na kome se nalazi stari Vračar, aktuelni supermarket “Roda”, kupljena od firme “Pantomarket” i Opštine, namjeravaju izgradnju solitera ukupne bruto građevinske površine 6.100 kvadrata.

Ono što će svakako dobro doći presahloj opštinskoj kasi je i uplata komunalija od milion i po eura, koju investitori moraju izmiriti prije nego što dobiju građevinsku dozvolu.

„Idejni koncept je usaglašen, u toku je razrada idejnog projekta, tako da očekujemo da ćemo 1. septembra predati zahtjev za dobijanje građevinske dozvole, a u radove krenuti odmah nakon sezone, odnosno kada prestane da važi ljetnja zabrana na građevinske aktivnosti u prvoj gradskoj zoni“, kazao je Peljuhno.

Ruski investitor je prije pola godine, na prvom Internacionalnom arhitektonsko-urbanističkom konkursu za izgradnju luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa „Budva centar“, izabrao najbolje radove među 18 pristiglih iz Crne Gore, Meksika, Njemačke, Japana, SAD, Ukrajine, Srbije, UAE, Indije, Velike Britanije i Holandije, na osnovu kojih je i urađen idejni koncept.

Peljuhno je napomenuo da je već zaključen ugovor sa vodećom svjetskom kompanijom “Turner constructon“, koja će biti projekat menadžer.

„Prema projektu, predviđeno je da prva dva sprata budu tržni centar, treći sprat je rezervisan za luksuzni restoran, fitnes i spa centar, dok će preostalih osam spratova biti stanovi i apartmani za prodaju, veličine od 53 do 120 kvadrata. Mi trenutno razrađujemo mogućnost da ispod objekata gradimo šestospratnu garažu. Imajući u vidu da je riječ o centru grada i da parking mjesta nema, izgradnja garaže je neophodnost“, najavio je Peljuhno.

On očekuje da će radove započeti 15. oktobra, a da će kompletan objekat biti završen za 18 mjeseci.

„Grubi radovi biće okončani do 2013. Bitno je napomenuti i to da je riječ o prvoj takozvanoj ’zelenoj zgradi’ u Budvi, jer će se poštovati principi energetske efikasnosti, i koristiti isključivo takvi materijali“, kazao je Peljuhno.

Otkupili hipoteku „Pantomarketa”

Da bi se dočepala atraktivne lokacije, ruska kompanija je prethodno preuzela hipoteku banke koja je bila upisana na tu lokaciju.

“Pantomarket” je založio za tri miliona eura kreditnog zaduženja najatraktivniju lokaciju u samom centru Budve, pa su ruski biznismeni novac uplatili direktno banci, koja je ga je uzela za podmirivanje kreditnog dugovanja te „skinula“ hipoteku, kako bi mogla da se izvrši kupoprodaja.

Nakon otkupa lokacije gdje se nalazio „Vračar“, ruski biznismeni su preko svoje firme “MCG Montenegro”, registrovane u Budvi, dokupili za pola miliona eura 540 kvadrata opštinske zemlje koja se nalazi u komšiluku, i time na toj lokaciji zaokružili zemljišni kompleks dovoljan za gradnju jedanaestospratnog solitera. Time su Rusi dobili 1.350 kvadrata, zemljišni kompleks dovoljan za izgradnju jedanaestospratnog solitera sa 6.000 kvadrata stambenog prostora, koliko je predviđena gradnja izmjenama i dopunama DUP-a “Budva centar”.

Bonus video: