U Vranićima nema vode ni na javnoj česmi, a računi stižu

Bošković je među prvim domaćinstvima koji su se doselili, i kaže da je sve bilo u redu dok se ostali nisu počeli priključivati na prvobitni vodovod
176 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2012. 19:14h

Više od polovine domaćinstava u Vranićima je od maja do septembra bez vode za piće, a često se dešava i da na javnoj česmi nema vode u šta se uvjerila i juče ekipa „Vijesti”.

Mještanin Vidoje Kojović kaže da od maja do septembra već dvanest godina od kada je on sa porodicom u Vranićima nema vode.

Građani tog naselja su se više puta obraćali “Vodovodu”, sve što su dobili je samo obećanje, što je potvrdio i Obrad Bošković.

Na tri kilometra od centra, mještani Vranića prinuđeni su da preko ljeta vodu nabavljaju o svom trošku.

Vidoje Kojović, kako bi svojoj porodici obezbijedio vodu, plaća 40 eura cisternu vode.

“To mi je dovoljno za desetak dana, jer za šestočlanu porodicu potrebno je mnogo vode. Platim osam kubika vode, u moju cisternu stane pet, oni ostalo vrate”, kazao Kojović.

On je takođe kazao da prije dva mjeseca iz “Vodovoda” su im obećali da će ih priključiti na glavni vod ukoliko iskopaju šahtove i postave satove.

“Svi smo pravili šahtove, naravno o svom trošku, al nas još nisu priključili na glavni vod. Evo, kao što vidite, voda nam je samo u buradima i cisternama”, kazao je Kojović.

Obrad Bošković sa suprugom Jovankom kaže da je prvi mještanin koji je legalizovao priključak, računi mu stižu ali vode nema.

On redovno plaća račune, ali svakog ljeta muči se oko vode. Nema svoju cisternu pa svakodnevno kolima ili kolicima donosi vodu.

Bošković je među prvim domaćinstvima koji su se doselili, i kaže da je sve bilo u redu dok se ostali nisu počeli priključivati na prvobitni vodovod.

On je kazao da posjeduje dokumentaciju da je njegov priključak legalan, kao i račune da redovno izmiruje dugovanja.

“Vidite račun za jun, piše da sam potrošio deset kubika, a nisam ni 50 litara, jer vode nije bilo - kaže Bošković.

Makrid poziva na sastanak

U “Vodovodu” su upoznati sa problemom mještana dijela Vranića. Tehnički direktor “Vodovoda” Filip Makrid objasnio je da se radi o nelegalnim potrošačima i da ne mogu gajiti iluzije da će im garantovati dobro vodosnabdijevanje.

“Mi nemamo obavezu prema nelegalno prikačenim domaćinstvima, al evo, javno pozivam dva predstavnika da se jave u ponedjeljak kako bismo se dogovorili oko tog problema. U Vranićima je postojao sistem koji sad ne podržava toliki kapacitet. Danas je mnogo više kuća i pritisak vode je opao”, kazao je Makrid.

Galerija

Bonus video: