Ozon: Ko dovozi smeće u Nikšić, a ko uzima novac?

U toj nevladinoj orgazaciji (NVO), kako su saopštili, sumnjaju da za to ne postoje važeći ugovori o podzakupu, niti relevantne odluke lokalnog parlamenta
73 pregleda 1 komentar(a)
Smeće, Nikšić, 6. proleterska, Foto: P.Todorović
Smeće, Nikšić, 6. proleterska, Foto: P.Todorović
Ažurirano: 07.08.2012. 11:16h

Opasni otpad iz Kotora, Budve i Bijele nelegalno se odvozi na deponiju Mislov do u Nikšiću, koja već nekoliko godina radi bez dozvole za privremeno odlagalište komunalnog otpada, upozorili su iz Ekološkog pokreta "Ozon".

Oni tvrde da građani nijesu upoznati ko sve dovozi smeće u Nikšić i ko uzima novac za tu djelatnost, kao i da lokalna uprava uporno ćuti na tu temu. Kako je saopštio izvršni direktor te NVO Aleksandar Perović posla u slučaju Mislov do ima i za državnog tužioca, kojeg je pozvao da ispita čitav slučaj.

"Ugovori o podzakupu nijesu mogli biti validni jer je Odluka o lokaciji za privremeno odlagalište komunalnog otpada, koju je usvojila Skupština Opštine Nikšić istekla polovinom 2008. godine. Privremeno odlagališe komunalnog otpada Mislov do bilo je predviđeno samo za ,,bezbijedno odlaganje, neutralisanje i uništavanje komunalnog otpada iz stanova i poslovnih prostora sa područja grada i prigradskih naselja”", objasnio je Perović i dodao da na deponiji završava i opasni otpad.

Iz Ozona su pozvali i Upravu policije da ispita kako se crnogorskim putevima nesmetano prevozi otpad, a naročito opasni, bez odgovarajućih dokumenata i dozvola. Perović je pozvao i opštinu Nikšić da saopšti iz kojih se sve opština odlaže otpad na nelegalnu deponiju Mislov do kojoj je rok namjene za privremeno odlagalište istekao još početkom maja 2008. godine.

“Sumnjamo da za dovoženje otpada u naš grad ne postoje važeći ugovori o podzakupu, niti relevantne odluke lokalnog parlamenta. Pošto smo već upozoravali da se na Mislovom dolu, koji je usled višegodišnjeg nekontrolisanog deponovanja različitih vrsta otpada pretvoren u nelegalnu deponiju opasnog otpada, odlaže smeće iz opština Kotor i Budva, bez važećih ugovora o podzakupu,a obavješteni smo i da se dovozio i odlagao i opasni otpad iz Bijele. Građani Nikšića imaju pravo da budu informisani o tom segmentu poslovanja lokalne uprave koji se tiče životne sredine, na što obavezuje i Arhuska konvencija”, poručio je Perović.

Prema njegovim riječima uvidom u istekle ugovore o podzakupu sa opštinom Kotor i Budva primijetili su da su i cijene po toni različite. Tako Kotor plaća 15, a Budva 10 eura po toni otpada. Pored toga u ugovoru sa Budvom ne postoji tekući račun, već je samo ostavljen prazni prostor.

“Mišljenja smo da tu ima prostora da se osim elekmenata ekokriminala ispita i mogućnost privrednog kriminala”, kazao je Perović.

On je tražio da Opština objavi sve ugovore koji postoje na zvaničnoj internet stranici i obavijeste građane koliko i ko prihoduje od poslova deponovanja otpada iz drugih gradova.

Sa sličnim problemima suočili su se prije nekoliko dana I mještani Dobrdskog sela, Lipe dobrske I Zabrađa u opštini Cetinje koji su blokirali deponiju koja je zvanično zatvorena 2008., a na koju se I dalje odlaže otpad. Dodatan problem javio se nakon što je komunalno preduzeće opštine Budva samoinicijativno odlučilo da otpad iz tog grada odloži na deponiju u Zabrađu bez znanja nadležnih u cetinjskoj opštini.

Bonus video: