Ljekar napisao čak 7.490 recepata

Najmanje recepata po posjeti se propisuje u Herceg Novom (1,72), dok se najviše propisuje u Podgorici, 2,54 recepta
0 komentar(a)
Apoteka, Foto: Boris Pejović
Apoteka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.08.2012. 08:46h

Pri svakoj posjeti ljekari pacijentima prosječno propišu nešto više od dva recepta, pokazao je Izvještaj Ministarstva zdravlja o potrošnji ljekova od početka godine do kraja aprila.

U Izvještaju je utvrđeno da je ukupna vrijednost realizovanih recepata za prva četiri mjeseca ove godine manja za skoro pola miliona u odnosu na isti period prošle godine. Tako su realizovani recepti u prva četiri mjeseca ove godine državu koštali oko 5,2 miliona eura, dok je prošle godine taj trošak bio oko 5,7 miliona.

U posmatranom periodu ove godine na tržištu ljekova su bile česte krize u kojima je nedostajalo na desetine medikamenata. U dokumentu Ministarstva zdravlja, konstatuje se da je zabilježen porast broja propisanih recepata, pa je ove godine propisano 1,3 miliona, dok je godinu ranije taj broj bio 1,2 miliona.

Najmanje recepata po posjeti se propisuje u Herceg Novom (1,72), dok se najviše propisuje u Podgorici, 2,54 recepta.

“Prosječna vrijednost propisanih recepata po jednoj posjeti je 7,31 euro, i ona je najmanja u Rožajama (4,67), a najveća u Podgorici (8,97)”, piše u izvještaju.

Iz Ministarstva su utvrdili da je u domovima zdravlja propisan 842.231 recept, 3.524 po doktoru. Ljekar sa najviše realizovanih recepata imao ih je čak 7.490.

“Za posmatrani period u domovima zdravlja realizovani su recepti vrijednosti 4,1 milion eura, a prosječna vrijednost realizovanih ljekova po doktoru iz posmatranog uzorka je 17.320 eura. Uzimajući u obzir da se uobičajenom praksom smatra odstupanje do 20 odsto od prosječne vrednosti, ustanovljeno da oko 45 odsto ljekara propisuje više od te vrijednosti”, piše u izvještaju.

Iz Ministarstva zdravlja su utvrdili da je jedan ljekar imao skoro 50.000 eura u realizovanim ljekovima.

Izvještaj je pokazao da ljekari prosječno po jednom radnom danu propišu oko 55 recepata, ali i tu ima odstupanja, pa je kod jednog doktora zabilježeno da je prosječno izadavao 124 recepta.

Bonus video: