"Borba" protiv pušenja: Novac bitniji od zdravlja

Kardiologo Dr Dušanka Džakula-Tušup za "Vijesti" govori o reformama u zdravstvu, korupciji i politici protiv pušenja
2 komentar(a)
Zabranjeno pušenje, Foto: Luka Zeković
Zabranjeno pušenje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.08.2012. 18:11h

Reforme zdravstvenog sistema su neophodne, ali one već na početku pokazuju brojne slabosti, od nemogućnosti dobijanja usluge kad je odsutan izabrani dokotor ili pedijatar, do ograničavanja dopunskog rada ljekarima u umreženim ustanovama, kazala je u razgovoru za “Vijesti”, kardiolog dr Dušanka Džakula-Tušup.

“Svjedoci smo slabe snabdjevenosti Montefarmovih “državnih” apoteka već duže vrijeme, nema vrlo važnih ljekova, neke od njih pacijenti mogu da uzmu u privatnim apotekama uz povrat novca, a i tada Fond refundira manji dio njihove stvarne cijene”, kazala je Džakula-Tušup.

Ljekarka je rekla da su primanja hroničnih bolesnika mala, pa je neophodno postavljanje pitanja da li je zdravlje privilegija ili pravo koje treba biti dostupno svim građanima.

“Regionalizacija zdravstva, kako je ministar (Miodrag Radunović) naveo, na 7 ili 9 regionalnih medicinskh centara, može da donese boljitak i brojne uštede, ali to nikako ne smije da ide na štetu pacijenata. Bojim se da će i ta reforma, ako se “presiječe preko koljena” donijeti brojne zabune, prebacivanje nadležnosti sa jedne ustanove ili instance na drugu i da će se to reperkutovati uglavnom na pacijente”, poručila je ona.

Smatrate li da su dosadašnje reforme bile dobre, i što je prema vašem mišljenju slaba tačka zdravstvenog sistema?

Reforme u zdravstvu Crne Gore “padaju” uglavnom pri njihovoj primjeni, zbog manjka bužetskih sredstva, lošeg usmjeravanja novca, nenamjenskog trošenja, kao i kroz preambiciozne i neostvarljive projekte… Priznajem da nije lako uz raspoloživa sredstva uraditi mnogo više, ali se unutar budžeta Crne Gre sigurno može naći novac za preraspodjelu koji bi pomogao uspjehu reformi.

Kako gledate na novu politiku Vlade kojom se praktično ukida/stavlja van snage Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, dozvoljavanjem vlasnicima lokala da njihovi objekti budu "pušački" a da pri tome moraju da plate određenu taksu državi?

Hiljadama naučnih radova, statističkim podacima, dokazana je štetnost duvana i duvanskog dima, vidimo oboljele od posljedica pušenja oko sebe, u svojim porodicama, Ministarstvo zdravlja proklamuje borbu protiv pušenja, a što je rezultat svega toga?! Pušite, trujte sebe i druge, ali platite i dopunite budžet “sitnišem”. Vrlo, vrlo loše i neprincipjelno.

Isto se tiče velikih planova o obnavljanju ili izgradnji Duvanskog kombinata, postavlja se pitanje što će on u Crnoj Gori. Borba protiv pušenja deklarisana je od strane Ministarstva zdravlja i Vlade, a potom ista Vlada daje veliku podršku otvaranju Duvanskog kombinata.

Da li su, prema vašem mišljenju, dovoljne mjere za borbu protiv korupcije u zdravstvu koje preduzimaju vlasti, i kako ta negativna pojava može uticati na sam zdravstveni sistem?

Borba protiv korupcije je neophodna i treba biti kontinuirana, kako u zdravstvu, tako i na svim drugim nivoima. Mogućnost prijave korupcije mora zaživjeti, kao i uloga zaštitnika prava pacijenata u svim zdravstvenim ustanovama, to stvarno moraju biti nezavisne osobe, sa ličnim integritetom, jer ako zavise od uprave zdravstvenih institucija, bojim se da neće ići do kraja.

Uloga ostalih činilaca u sistemu, kao što su pravosuđe i policija, jednako su važne, ali i građani treba da istupe, a ne da sami stimulišu i podržavaju korupciju.

Bonus video: