Ronioci iz korita rijeke Zete za dva sata izvadili 400 granata

Više od 90 odsto izvađenih granata je još aktivno, a sada mora da se pronađe adekvatno mjesto na kojem će do uništenja granate biti uskladištene
117 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2012. 07:53h

Ronioci Regionalnog ronilačkog centra u Bijeloj za dva sata ronjenja su iz korita rijeke Zete, nedaleko od ušća u Moraču, izvadili preko 400 granata iz Drugog svjetskog rata, težine i do dvije tone.

Prema riječima Danila Mijajlovića iz Ronilačkog centra, uradiće se bezbjednosna procjena riječnog dijela Zete i Morače u dužini od skoro dva kilometra, jer se pretpostavlja da u tom dijelu ima još granata.

"I djeca su znala da izronjavaju granate i da se hvale sa njima. Sreća da niko od te djece nije nastradao"

Prema informacijama "Vijesti", bombe bi i dalje bile u koritu rijeke da ih nije uočio, dok je ronio, jedan od članova porodice Stamatović, koja živi u tom kraju.

Znalo se odranije da u tom dijelu rijeke ima granata, tvrde neki od mještana, ali do sada niko nije prijavio policiji i deminerima.

"I djeca su znala da izronjavaju granate i da se hvale sa njima. Sreća da niko od te djece nije nastradao. Čak smo mislili da se šale da su to granate, a i nijesu pričali roditeljima. Niko nije znao da su još aktivne", kazao je "Vijestima" jedan od mještana Rogama.

Više od 90 odsto izvađenih granata je još aktivno. Službenici Sektora za vanredne situacije, koji su rukovodili ovom akcijom, moraju da pronađu adekvatno mjesto na kojem će do uništenja granate biti uskladištene.

Problem sa granatama zaostalim iz Drugog svjetskog rata u koritima rijeka Morače i Zete je aktuelan. Prema tvrdnjama upućenih, potrebno je napraviti projekat i bezbjednosnu procjenu, koja bi zahtijevala određen novac.

I Jeftić bio pri ruci roniocima

Kolašinac Milan Jeftić (36), koji je u januaru spasio davljenika iz nabujale Morače, pomagao je roniocima prilikom nošenja granata na obalu.

Dok su ronioci izronjavali granate različite veličine, a onda ih dodavali iz ruke u ruku jedan drugom, na obali ih je Jeftić uzimao i pažljivo stavljao na obalu.

Jeftić je nakon herojskog čina dobio orden za hrabrost od predsjednika države Filipa Vujanovića, a i posao u Sektoru za vanredne situacije MUP-a.

Granate prenoćile

Granate i mine različitih veličina, koje su ronioci izvadili iz rijeke Zete, prenoćiće ispod krošnji drveća na obali rijeke, na 30-ak metara od plaže, saznaju “Vijesti”.

Zbog količine ubojnih sredstava se nije pristupilo transportovanju na bezbjednu lokaciju ili uništavanju.

Patrola podgoričke policije obezbjeđivala je lice mjesta, kako ne bi civili došli u dodir sa ubojnim sredstvima.

Gdje će granate biti transportovane službenici Sektora za vanredne situacije za sada drže u tajnosti.

Galerija

Bonus video: