Mještani Beransela prekinuli blokadu deponije

Policija mještanima pokazala rješenje koje je dobila od Opštine Berane u kojem je ministarstvo održivog razvoja dalo rješenje o privremenoj lokaciji deponije na Vasovim vodama
124 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2012. 09:42h

Mještani Beransela povukli su se sa blokade divljeg smetlišta na Vasovim vodama jer im je policija pokazala rješenje koje je dobila od Opštine Berane u kojem je ministarstvo održivog razvoja dalo rješenje o privremenoj lokaciji deponije na Vasovim vodama, ali obavezujući SO da to rješenje potvrdi na sjednici lokalnog parlamenta koja do danas nije održana.

Mještani Beransela i njihovi pravni zastupnici smatraju da rješenje nema zakonsko uporište, ali ne želeći da se dalje sukobljavaju sa policijom odlučili su da se privremeno povuku sa blokade.

Mještane je na tu odluku pozvao državljanin Sjedinjenih Američkih ržava Jovan Lončar i koordinacionmi odbor MZ.

Foto: Rabrenović

Mještani su rano jutros bili počeli novu blokadu divljeg smetlišta na Vasovim vodama.

Policija je odmah stigla na mjesto blokade i pošto nije uspjela u pokušaju da ubijedi mještane da dozvole kamionima da odvezu otpad počeli su sa privođenjem.

Čitavo Beranselo bilo ispred Opštine, najavili nove blokade>>>

Privedeno je bilo 10-ak osoba, među kojima i Lončar, koji su kasnije pušteni.

Foto: Rabrenović

Podsjetimo policija je u nedjelju veče razbila četvrtu blokadu divljeg smetlišta na Vasovim vodama koja je trajala od 20. jula, a nenajavljena akcija počela je oko 20 sati.

Policijska akcija deblokade deponije završena je oko 21.30, a pred policijom je bilo skoro čitavo Beranselo.

Podnijeto više krivičnih prijava

"Vjerujemo da su pomenuti, osumnjičeni, postupali u međusobnoj saradnji i koordinaciji, odnosno da su kao djelovi i službenici državnih organa omogućavali jedni drugima i organima u kojima rade da duže vremena nelegalno funkcionišu sa ciljem održavanja nezakonitog projekta sanitarne deponije

Prijave protiv ovih osoba podnesene su "zato što su u dužem vremenskom periodu, zloupotrebom službenih ovlašćenja iz okvira svojih nadležnosti omogućili da bez potrebne dokumentacije, građevinske i upotrebne dozvole nesmetano radi deponija na Vasovim vodama“.

Foto: Rabrenović

Oni su time izvršili krivična djela počevši od gradnje objekata bez građevinske dozvole, odlaganja otpada bez dozvole i zagađenja životne sredine i preko niza drugih krivičnih djela, sve do nepreduzimanja mjera zaštite životne sredine.

Advokat mještana Beransela Dalibor Kavarić rekao je da ima saznanje da je predsjednik Opštine Berane Vuka Golubović podigao hipotekarni kredit, a kao zalog dao zgradu Opštine

Prijavom je predloženo saslušanje osumnjičenih, saslušanje svjedoka – stanovnika MZ Beranselo, kao i da se izvrši uvid u cjelokupnu dokumentaciju Opštine Berane, Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora, zaštitu životne sredine i komunalno-stambene poslove, Javnog preduzeća "Komunalno" Berane, Komunalne policije Berane, Ekološke inspekcije, Uprave za inspekcijske poslove u Podgorici, Građevinske inspekcije, Ministarstva održivog razvoja i turizma, sada Uprava za inspekcijske poslove u Podgorici, Sektora za zaštitu prostora, Inspekcije zaštite i uređenja prostora, ranije pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma, sada Uprava za inspekcijske poslove u Podgorici i Sektora za upravljanje otpadom i komunalni razvoj, pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma u Podgorici, a koja je prikupljena formiranjem predmeta nelegalne “R egionalne sanitarne deponije Vasov Do“, kako bi se utvrdile radnje, odnosno propusti osumnjičenih, na koje ih je obavezivalo domaće i nadnacionalno zakonodavstvo

Golubović: Podnijećemo krivične prijave

Advokat mještana Beransela Dalibor Kavarić rekao je da ima saznanje da je predsjednik Opštine Berane Vuka Golubović podigao hipotekarni kredit, a kao zalog dao zgradu Opštine.

"Golubović je time napravio klasičnu zloupotrebu službenog položaja i počinio krivično djelo“ rekao je Kavarić.

Gradonačelnik Golubović nije negirao da je podigao kredit u iznosu od 200.000 eura, ali je rakao da je za to postojala skupštinska odluka.

"Uostalom, taj kredit je vraćen, a hipoteka skinuta, odnosno izbrisana“ kazao je Golubović "Vijestima".

On nije previše komentarisao krivičnu prijavu koju su mještani Beransela podnijeli, i najavio kontratužbu.

"Mislim da su gospoda Lončar i društvo debelo ogrezli o zakon i da su se stekli uslovi da mi njima podnesemo krivične prijave" rekao je Golubović.

MANS: Institucije ne štite osnovna ljudska prava

Hapšenje mještana Beransela koji su svojim tijelima blokirali deponiju na Vasovim vodama je divljački čin institucija prema građanima koji žele da zaštite osnovna ljudska prava, na zdravlje i čistu životnu sredinu, smatraju u Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Direktor monitornig programa MANS-a Vuk Maraš smatra da je apsurdno insistiranje Vlade i Opštine Berane da se na Vasovim vodama nastavi sa odlaganjem otpada, "uključujući medicinski, jer su dobro svjesni činjenice da zaraza u toj oblasti može da izbije svakog časa, na šta mještani Beransela konstantno ukazuju”.

Maraš je kazao da ni referendum koji je organizovala Mjesna zajednica Beranselo nije doveo do toga da Opština i Vlada preispitaju svoje namjere, "iako je preko 99 odsto građana glasali da ne želi deponiju na Vasovim vodama".

"Umjesto toga, Vlada pokušava da policijskom represijom natjera mještane da odustanu od ideje da se bore za zaštitu svog i zdravlja svojih članova porodica, ne razmišljajući o katastrofalnim posledicama koje ta deponija može da ima na cijelo lokalno stanovništo", navodi se u reagovanju Maraša.

Prema njegovim riječima, da institucije sistema nijesu zarobljene i pod direktnim političkim uticajem vrha vladajuće elite, policija i tužilaštvo davno bi započeli sa hapšenjem.

"Prvenstveno čelnika opštine Berane i predstavnike izvršne vlasti koji se bave "zaštitom" životne sredine, koji su dozvolili da se na Vasovim vodama odlaže otpad koji može ugroziti lokalno stanoviništvo. Umjesto toga, oni su se odlučili da napadaju nedužne građane, koji pružaju otpor samovolji, i koji su odlučni da ne dozvolje dalji rad deponije", rekao je Maraš.

Opština i Vlada, tvrdi on, nijesu razmislili o tome kako da riješe problem Beranselaca, i da nađu način da se deponija izgradi na drugom mjestu, gdje ne bi ugrožavala zdravlje bilo kojeg crnogorskog građanina.

"Pravnim timom Građanskog fronta pomogli smo Beranselcima da iniciraju krivično gonjenje predstavnika Opštine i Vlade, a iskoristićemo i sve druge mehanizme da tim ljudima pomognemo u ostvarivanju prava na zdrav život, i na čistu životnu sredinu, koje im je garantovano Ustavom i međunarodnim aktima koje je Crne Gora ratifikovala", zaključio je Maraš.

Galerija

Bonus video: