NVO nisu protiv hidroelektrana dok ispunjavaju standarde

Najveći problem, prema riječima hidrologa Mihaila Burića, jeste u odnosu biodiverziteta i izgradnje hidroakumulacije
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2012. 13:07h

Predstavnici nevladinih organizacija svjesni su enegretskog deficita i nijesu protiv izgradnje hidro-enegretskih objekata, već zahtijevaju korišćenje hidropotencijala u skladu sa međunarodnim standardima.

To je saopšteno na okruglom stolu o izazovima u primjeni strateške i procjene uticaja na životnu sredine za planiranje i izgradnju hidroenergetskih objekata, koji je organizovao “Green Home”.

“Potrebno je korišćenje hidropotencijala u skladu sa standardima kao što su dobar ekološki status vodnih tijela površinskih i podzemnih voda, primjena mehanizama ekološki prihvatljivog protoka, obezbijeđenje najboljih dostupnih tehnologija, kao i transparenstnost procesa”, poručila je kooridnatorka u toj organizaciji Nataša Kovačević.

Ona je naglasila da su nakon javnih rasprava o izvještajima za strateške procjene uticaja za igradnju Hidroelektrana na Morači i višenamjensku akumulaciju na Komarnici, uočili da se kontinuirano ponavljaju rješenja koja ne odražavaju suštinu i smisao mehanizma strateške procjene uticaja na životnu sredinu.

“Ovo se prije svega odnosi na podatke o biodiverzitetu koji su u tim izvještajima nepotpuni ili nedovoljno istraženi, kao i na opciju ne raditi ništa kao alternativno rješenje, analize ekonomske opravdanosti i gubitka prirodnih resursa koji će biti ugroženi izgradnjom tih objekata”, poručila je Kovačević.

Ona je napomenula da u Crnoj Gori još ne postioji valjan strateški dokumannt zasnovan na Mapi energetskih puteva do 2050. godine, koji analizira i razmatra alternativne energetske izvore, kako bi se rasvijetlili vodni resursi u crnoj Gori i planirali energetski objekti na mjestima gdje je to održivo, moguće i isplativo.

Najveći problem, prema riječima hidrologa Mihaila Burića, jeste u odnosu biodiverziteta i izgradnje hidroakumulacije.

“Treba imati u vidu ograničene hidropotencijale i da u izradi strateških procjena treba da imamo u vidu objektivnost i prikazivanje suštine, jer svakako da su evropski standardi koji su kod nas usvijeni, jako dobri i treba da ih poštujemo, ali je ovdje osnovno pitanje uskladiti formu i suštinu”, kazao je Burić.

Osnovno pitanje je, kako je kazao, odrediti šta je to biodiverzitet, kako ga vrednovati, kako ga staviti u kontekst izgradnje hidroelektrana i akumulacije.

Bonus video: