Dopuna 5 eura važi 30 dana, minimalna dopuna 2 eura, plaća se i transfer kredita

Ekip smatra da Telenor dijelom novih nameta krši zakon i ugrožava prava korisnika
202 pregleda 85 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2012. 10:39h

Mobilni operator Telenor Crna Gora pripremio je novo "iznenađenje" za svoje korisnike - od 13. avgusta mijenja se minimalan iznos koji korisnici mogu dopuniti, tarifni interval je minut, a ograničava se i validnost dopune.

Uprkos tome što u regulatornoj agenciji smatraju da Telenor dijelom novih nameta krši zakon i ugrožava prava korisnika, u kompaniji su odlučni da namjeru sprovedu u djelo.

Telenor namjerava da ograniči validnost pripejd dopune, tako da će korisnici koji dopune iznos do pet eura novac moći da troše narednih 30 dana, a oni koji dopune iznos veći od pet eura, narednih 90 dana.

“Nakon isteka roka, ukoliko korisnik nije dopunio račun, stanje na računu se zamrzava uz onemogućavanje odlaznih poziva. Ukoliko ne dopuni račun u naredna tri mjeseca, korisnik gubi dopunu i onemogućavaju mu se i odlazni i dolazni pozivi. Nakon isteka roka od šest mjeseci, broj koji nije dopunjen će biti deaktiviran", navodi se na Telenorovom sajtu.

Pored toga, najmanji iznos dopune za pripejd korisnike, prema posljednjoj odluci Telenora, iznosiće dva eura sa PDV-om, 10 centi sa PDV-om naplaćivaće se transfer novca i to pri svakom transferu, bez obzira na iznos. Telenor će to naplaćivati onom korisniku kojem se novac prenosi.

Novina u tarifiranju je da će se tarifni interval jedan sekund nakon prvog minuta mijenjati u tarifiranje na minut. Pojašnjeno je da promjena važi za sve pripejd pakete osim Start paketa.

“Nedavno najavljene promjene u vezi sa validnošću dopune pripejd računa, tarifnim intervalom i minimalnim iznosom dopune u skladu su sa generalnom praksom u svijetu telekomunikacija u regionu i Crnoj Gori, sa malim uticajem na korisnike generalno”, odgovor je Telenora “Vijestima” na pitanje o novitetima koji će biti novi trošak u budžetu, korisnika, nakon takse od jednog eura koji je uvela Skupština.

Kao odgovor na pitanje o ovim promjenama, u Telenoru su “Vijestima” kazali da “ostaju posvećeni pružanju najboljih servisa i noviteta u najboljoj mreži u Crnoj Gori”.

“Usljed razvoja i dešavanja na tržištu, odlučili smo se za manje promjene kako bismo osigurali najbolje korisničko iskustvo omogućavajući kontrolu troškova u realnom vremenu tokom boravka u inostranstvu. Korisnicima je takođe omogućeno surfovanje Internetom i nakon potrošnje GB (Gigabajt) uključenih u tarifni plan, a među prvima smo ponudili jedinstvene ponude na tržištu. Trenutno, najveći broj korisnika Telenora dopunjava svoj račun više puta mjesečno, a sama struktura poziva ukazuje da uvedene promjene neće imati veliki uticaj na korisnike i njihove troškove”, saopšteno je “Vijestima” iz kompanije.

Telenor je u aprilu sa po pet centi počeo da naplaćuje provjeru stanja na računu za sve pripejd korisnike. Usluga je do tada bila besplatna, kao i usluga prenosa novca. Usluga prenosa novca ubuduće će, kako planiraju u kompaniji, koštati 0,1 eura.

“Naplata prenosa novca je još jedna je od standardnih praksi širom različitih industrija. Minimalni iznos novca koji se naplaćuje koristi se za pokrivanje troškova servisa i razvoj istih, kao i rad na boljem sistemu i kvalitetu mreže sa ciljem da se osigura najbolje korisničko iskustvo”, kažu u kompaniji.

EKIP: Ne dolazi u obzir

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) je razmotrila obavještenje Telenora koje se odnosi na uvođenje promjene u validnosti pripejd dopuna.

“Agencija cijeni da su predložena rješenja suprotna Zakonu o elektronskim komunikacijama, te da ista ugrožavaju prava korisnika.

Agencija je od Telenora zatražila da promjene ne aktivira, jer će u suprotnom preduzeti mjere utvrđene Zakonom i naložiti otklanjanje nedostataka, odnosno, zabraniti predložene promjene u pružanju pripejd usluga”, navodi se u odgovoru EKIP-a na pitanje “Vijesti”.

Galerija

Bonus video: