Bijelo Polje: Organizacija slijepih uči slijepu djecu i njihove roditelje Brajevom pismu

Ppismenjivanjem na Brajevom pismu obuhvaćeni i roditelji slijepe djece, kako bi mogli u svakom trenutku, ubrzati njihov pravilan razvoj
0 komentar(a)
Organizacija slijepih Bijelo Polje, Foto: Beća Čoković
Organizacija slijepih Bijelo Polje, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 26.07.2012. 17:57h

U prostorijama Organizacije slijepih u Bijelom Polju počela je realizacija projekta "Ruke koje vide" kojim je osim slijepe djece obuhvaćeno opismenjavanje na Brajevom pismu i njihovih roditelja.

Sekretar Organizacije slijepih za Bijelo Polje i Mojkovac Mirsad Dlakić kazao je,da se projekat realizuje na osnovu temeljnih načela jednakosti i nediskriminacije, standardnih pravila UN o izjednačavanju mogućnosti lica sa invaliditetom i Konvencije UN o pravima lica sa invaliditetom, te njihovog prava na uključenost u sve sfere društvenog života.

"Sa projektom "Ruke koje vide" aplicirali smo kod opštinske Komisije za dodjelu sredstava nevladinim organizacijama. Od traženih 2.385. opredijeljeno je 900 eura i do sada je uplaćena jedna rata u iznosu od 400 eura i sa tim sredstvima se krenulo sa implementacijom. Ciljnu grupu čini 12 evidentiranih lica za koja se smatra da imaju oštećenje vida, odnosno da su potpuno slijepa i sa jednim ili dva procenta ostatkom vida" kazao je Dlakić

On je naveo da su opismenjivanjem na Brajevom pismu obuhvaćeni i roditelji slijepe djece, kako bi i oni mogli u svakom trenutku, ubrzati njihov pravilan pedagoški razvoj.

"Takođe su uključena i lica koja su završila školovanje u specijalizovanim ustanovama, sa čime bi obnovila Brajevo pismo, s obzirom da je prošlo dugo vremena od njihovog završetka školovanja.Opismenjavanje sprovodi Sanja Pešić defektolog-tiflolog a projekat traje tri mjeseca" kazao je Dlakić.

Bonus video: