Crnogorska policija ga provjerava kad tjera stoku na ispašu

Lukić namjerava da blokira granični prelaz između Srbije i Crne Gore ukoliko mu nadležni u našoj državi ne omoguće da neometano koristi svoja imanja
64 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2012. 09:46h

Milanko Lukić iz pljevaljskog sela Jabuka, čija se kuća nalazi na svega 300 metara od crnogorske granice, namjerava da blokira granični prelaz između Srbije i Crne Gore ukoliko mu nadležni u našoj državi ne omoguće da može neometano da koristi svoja imanja na crnogorskoj strani.

On tvrdi da na području Crne Gore ima oko sedamdeset odsto livada, na kojima svakodnevno napasa stoku, ali kaže da je često predmet obrade crnogorskih policajaca, pa je došao u situaciju da ne može da koristi imanje.

On je rekao da taj problem traje od kada je uspostavljena državna granica između Srbije i Crne Gore, ali tvrdi da je sve kulminiralo u posljednje vrijeme.

Lukić kaže da njegova porodica i on isključivo žive od poljoprivrede i da na svom imanju drže oko 200 ovaca, dvadesetoro goveda i tri konja.

Kaže da je 20 godina radio u Prijepolju, gdje je ostao bez posla, i da se sada ozbiljno posvetio poljoprivredi, ali da ne može neometano da koristi svoje imanje.

„Imam potrebu da dnevno pređem u svoje imanje i dvadeset puta, posebno u sezoni kosidbe. Međutim, često me sa stokom zaustavi granična policija i ispituje me gdje sam pošao. Često prepriječe nasipom i kamenjem put kojim ja sa svojom mehanizacijom mogu da priđem do svojih livada da pokosim, izbaliram i prevezem sijeno. Govorili su mi da moram da na svoje imanje sa stokom i mašinama prelazim preko graničnog prelaza, a nikako na drugim mjestima, te da moram imati pasoše za stoku“, kaže Lukić.

On traži od nadležnih u Crnoj Gori da mu izdaju dozvolu da može neometano da obrađuje svoje imanje u Crnoj Gori i napasa stoku.

Iako živi u Srbiji, kaže, koristi crnogorsku struju, a i pojilo za stoku mu se nalazi na crnogorskoj strani, pa često mora da prelazi granicu kako bi napojio svoje stado.

„Samo tražim da slobodno mogu da obrađujem imanje, a ne da me svakodnevno granična policija zaustavlja i da mene traži dokaze da je stoka koju tjeram moja ili nečija druga. Isto se odnose i prema mojoj ženi i sinu. Došli smo u situaciju da na svoje imanje odlazimo sa strepnjom da li će nas pustiti da prođemo, ili će nas ispitivati“, rekao je Lukić.

Iako živi u Srbiji, kaže, koristi crnogorsku struju, a i pojilo za stoku mu se nalazi na crnogorskoj strani

On tvrdi da mu je prekjuče sud u Pljevljima odredio da plati 130 eura, jer prilikom izlaska iz Crne Gore nije imao ličnu kartu.

„Ja sam sa ličnom kartom ušao u Crnu Goru, ali mi je ostala u sinovljevim kolima, a morao je ranije da ode. Pokazivao sam vozačku, ali policiji to nije bilo dovoljno, već su mi napisali dokument. Za sve ovo što pričam imam tri svjedoka“, rekao je Lukić.

“Vijesti” su juče pismeno zatražile komentar od Uprave policije na tvrdnje koje je iznio Lukić, ali do zaključenja lista, iako su najavljili, odgovor nije stigao.

Međutim, “Vijesti” nezvanično saznaju da je Lukić pod prismotrom jer policija raspolaže operativnim podacima da se on, navodno, bavi švercom stoke iz Srbije u Crnu Goru. Pljevaljska policija je protiv njega podnijela nekoliko prijava zbog prekograničnog šverca stoke. Sagovornik “Vijesti” iz policije kaže da je često viđan i na području sela Bobovo, gdje, kako sumnja policija, on, navodno, preprodaje stoku.

Lukić je demantovao te tvrdnje, navodeći da isključivo živi od poljoprivrede.

Galerija

Bonus video: