Berane zatrpano smećem

"Niko nije ništa preduzeo iz svojih nadležnosti da se izađe iz ove situacije, već pokušavaju da stvore atmosferu u kojoj bi krivcima bili proglašeni mještani Beransela", rekao je Lončar
74 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 16:18h

Mještani Beransela, koji šesti dan blokiraju divlje gradsko smetlište na Vasovim vodama, izrazili su bojazan da nepreduzimanje nikakvih mjera od strane nadležnih instucija predstavlja pokušaj prebacivanja krivice zbog stanja u gradu na njih i uvod u primjenu sile.

Američki državljanin porijeklom iz Berana Jovan Lončar rekao je da je takva situacija ne ide na ruku nikom osim "lokalnim despotima".

"Umjesto da iznađu lokaciju za drugu privremenu deponiju i isprazne gradske kontejnere, lokalne vlasti i Komunalno preduzeće dovode do toga da je grad zatrpan smećem, zbog čega bi okrivili nas koji za to nijesmo ni najmanje krivi", rekao je Lončar.

On je kazao da se sve čini da se podignu tenzije toliko "da primjena sile bude prihvatljivo rješenje".

"Niko u lancu odgovornosti, od resornog ministarstva, preko Agencije za zaštitu životne sredine, do lokalnih vlasti, komunalne policije i komunalnog preduzeća, nije ništa preduzeo iz svojih nadležnosti da se izađe iz ove situacije, već pokušavaju da stvore atmosferu u kojoj bi krivcima bili proglašeni mještani Beransela koji sedam godina trpe ono što sada šesti dan trpe svi građani Berana", rekao je Lončar.

I ekološki pokret "OZON" pozvao je Ministarstvo održivog razvoja i turizma da formira krizni štab koji će pomoći lokalnoj upravi opštine Berane da prevaziđe postojeću neodrživu situaciju u oblasti upravljanja otpadom, jer, kako se ističe, "ukoliko se ne preduzmu hitne mjere koje će biti usaglašene sa važećim zakonima, rizukuju se ozbiljne posledice po zdravlje ljudi i životnu sredinu".

Iz ove ekološke organizacije je Ministarstvu održivog razvoja i turizma predloženo da formira Krizni štab u kom će biti mjesta za stručne ljude ali i predstavnike građana i organizacija civilnog društva koje imaju kapacitet da doprinesu rješavanju problema, kako bi se što prije stvorile pretpostavke za prevazilaženje postojeće situacije u opštini Berane.

Mještani Beransela su četvrtu blokadu gradskog smetlišta na Vasovim vodama započeli 20. jula, i od tada ni jedan kamion komunalnog preduzeća nije uspio da prođe prema deponiji.

Oni traže hitnu sanaciju Vasovih voda na kojima je do sada lagerovano preko pola miliona tona opasnog otpada, i iznalaženje druge lokacije za izgradnju regionalne sanitarne deponije.

Iako se grad polako zatrpava smećem i kontejneri ne prazne, njima se do sada nije niko obratio, ali im je stigla podrška mnogih građana Berana i Crne Gore.

Kordinacioni odbor za zaštitu životne sredine MZ Beranselo prije tri dana se obratio komunalnoj policiji za zahtjevom da izvrše inspekcijski nadzor, odnosno kontrolu skladištenja otpada na ovoj lokaciji i "preduzmu mjere iz njihove nadležnosti".

Oni su se pri tome pozvali na Zakon o inspekcijskom nadzoru, kao i na Zakon o upravljanju otpadom, i podsjetili na sve obaveze komunalne policije. Odgovor, međutim, nijesu dobili niti je bilo šta preduzeto.

"Mislimo da lokalne vlasti nečinjenjem i nepreduzimanjem nikavkih mjera pripremaju teren za primjenu sile i razbijanje blokade uz pomoć policije, kao što su to učinili tri puta ranije. Inat i sila je jedino što umiju da rade. Čekamo da vidimo kako će ovog puta da obrazlože primjenu sile", poručio je Lončar.

Galerija

Bonus video: