Pljevlja: Štale i goveda u centru grada

Dragašević kaže da se više puta obraćao nadležnima u Opštini, ali da do sada niko ništa ne preduzima kako bi se taj problem riješio
10 komentar(a)
Pljevlja kuća Dragaševića, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja kuća Dragaševića, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 25.07.2012. 16:14h

Već duže vrijeme Pljevljak Ratomir Dragašević od Opštine traži da ispoštuje odluku o komunalnom uređenju grada i ukloni domaće životinje koje neki od njegovih komšija drže u blizni njegove kuće u Podgoričkoj ulici, a svega 500 metara od centra grada.

Dragašević kaže da se više puta obraćao nadležnima u Opštini, ali da do sada niko ništa ne preduzima kako bi se taj problem riješio.

On kaže da mu Komunalna policija godinama obećava da će riješiti taj problem, ali da do sada ništa konkretno ne preduzimaju.

"U neposrednoj blizini moje kuće nalazi se veći broj štala. Zbog nedostatka prostora, krave, goveda, svinje, koze žive u neuslovnim prostorima, a đubrivo iz štala se odlaže uz temelje kuća, tako da se, posebno u ljetnjim mjesecima, širi nepodnošljiv miris. Sve to utiče na loše uslove života, a posebno na sanitarno-higijenske, gdje su, naravno, najugroženija djeca. Više puta obraćao sam se Komunalnoj policiji, međutim, to nije dalo rezultate, čime ta služba grubo krši odluku o komunalnom uređenju grada", kaže Dragašević.

Načelnik komunalne policije Dragan Leković kazao je da je Nišić obećao da će u roku od mjesec dana ukloniti kravu

On je kazao da grad sve više liči na selo i pozvao odgovorne u Opštini "da ozbiljno sagledaju i riješe njegov problem, čime bi se doprinijelo boljem i ljepšem izgledu grada".

"Ukoliko Opština i njene službe nijesu u mogućnosti da riješe ovaj, za mene bitan problem, koji ugrožava mogućnost normalnog opstanka i života u ovom dijelu grada, tražim da me o tome pismeno obavijeste. Tako bih svoje građansko pravo ostvario putem suda, a uz nadoknadu bih ponudio Opštini svoju kuću, jer su ugrožena moja Ustavom garantovana prava na zdravu životnu sredini, a i dio moje imovine je uzurpiran", rekao je Dragašević.

Komunalna policija nedavno je donijela rješenje kojim je naredila Sulejmanu Nišiću da o svom trošku ukloni kravu iz štale koju je napravio uz kuću, pod prozorom Dragaševića.

Prema odluci o komunalnom uređenju, u tom dijelu grada je zabranjeno držanje domaćih životinja, izuzev pčela.

Tokom inspekcijske kontrole, kako je konstatovano u zapisniku, Nišić je izjavio da od krave izdržava svoju porodicu i školuje dva studenta, jer drugih primanja nema, s obzirom da je ostao bez posla sa 20 godina radnog staža.

"Ukoliko neko od komšija ima neke primjedbe ja ću ih otkloniti, ali kravu ne mogu smaći, jer bi to značilo ekonomsko i psihičko stradanje moje porodice"

"Kada bih prodao kravu ja bih bio socijalni slučaj, a ni prava po tom osnovu ne bih mogao ostvariti jer su mi djeca starija od 18 godina", zapisala je u zapisniku o inspekcijskom pregledu Nišićevu izjavu inspektorka Vera Vuković.

Nišić je tada tvrdio da mu niko od komšija lično nije rekao da mu smeta njegova krava, vjerovatno iz razloga što se saosjećaju sa njegovom situacijom. On tvrdi da je objekat priključen na gradsku kanalizaciju i da prostor drži uredno.

"Ukoliko neko od komšija ima neke primjedbe ja ću ih otkloniti, ali kravu ne mogu smaći, jer bi to značilo ekonomsko i psihičko stradanje moje porodice. Mi smo u Ministarstvu poljoprivrede registrovani kao poljoprivredno domaćinstvo na adresi Podgorička 45", izjavio je krajem maja Nišić komunalnim inspektorima.

Načelnik komunalne policije Dragan Leković kazao je da je Nišić obećao da će u roku od mjesec dana ukloniti kravu.

"Ukoliko to ne uradi, mi ćemo sprovesti prinudno rješenje i protiv njega podnijeti prijavu", rekao je Leković.

On je kazao da će tako uraditi i ostalim slučajevima gdje se ne poštuje opštinska odluka o zabrani držanja domaćih životinja.

Bonus video: