Dramatično rušenje u Cvijetnom parku: Neka nam još i živote uzmu

"Policiji nije smetalo što bager (kojim se ruši) nije registrovan, što nosi registarske oznake još iz doba Ivangrada i što ruši legalnu imovinu 1/1"
78 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2012. 14:15h

Opšinske službe danas su uz asistenciju policije porušile pet od osam lokala u Cvijetnom parku, uz mnogo drame i sukoba vlasnika sa službenicima Sekretarijata za uređenje prostora i komunalne policije.

Sukobi su u jednom trenutku prijetili da prerastu u teže incidente, kada su neki od prisutnih napali bageristu i sekretara za uređenje prostora Brana Lutovca, koji se bukvalno bježao ulicom, dok nije interevenisala policija.

Iako su specijalno i osnovno tužilaštvo odbacili prijave privatnih preduzetnika iz Cvijetnih parka, oni i dalje tvrde da je tender za prodaju zemljišta bio namješten i da sudski sporovi još nisu završeni.

"Ovo je čisto demonstriranje sile. Čekamo samo da nam uzmu živote, jer evo, privatnu imovinu nam oduzimaju", rekao je jedan od vlasnika lokala Esad Gruda.

Njegov komšija, stomatolog Dejan Bojović, kaže da policija nije imala pravo da pruža asistenciju na privatnom posjedu.

"Policiji nije smetalo što bager nije registrovan, što nosi registarske oznake još iz doba Ivangrada i što ruši legalnu imovinu 1/1. Ovo je privatna posjed, a na privatnom posjedu se ne pruža asistencija", kazao je Bojović.

Lokali Grude i Bojovića su ostali neporušeni, ali su opštinske službe najavile da će im u roku od tri dana dostaviti nova rješenja.

Čitav postupak rušenja lokala u Cviejtnom parku posmatralo je više stotina građana koji su davali podršku privatnim preduzetnicima, a opštinskoj policiji uzvikivali "lopovi, lopovi".

Opština je početkom januara prodala privatnom preduzeću Rudi komerc 10,5 ari u tzv. Cvijetnom parku po cijeni za koju preduzetnici koji tamo imaju lokale smatraju da je smiješno niska.

Zemljište u najstrožijem centru prodato je kao livada III klase.

Preduzetnici su policiji i tužilaštvu ukazali na činjenicu da je tender trajao svega tri dana što govori u prilog činjenici da nije bio transparentan.

Građani Berana uzalud negoduju zbog uništavanja Cvijetnog parka i namjere da se na tom mjestu gradi velika stambeno-poslovna zgrada.

Galerija

Bonus video: