Vojvodić: Nije mi jasno zašto moramo plaćati porez

Vojvodić je naveo da je blokada računa u jednom trenutku dovela u pitanje i odlazak crnogorskih olimpijaca
88 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2012. 07:45h

Centralna banka Crne Gore odblokirala je račun Radio-televizije Crne Gore (RTCG) koji je prošle sedmice blokiran zbog neplaćenog poreza na imovinu.

To je generalni direktor RTCG Rade Vojvović saopštio juče članovima Savjeta te medijske kuće.

“Račun je bio blokiran zbog navodnog ometanja poreskih inspektora u dužnosti, jer nijesam mogao da ih primim tog dana kada su došli kod mene. Sada, kada je sastanak zakazan za petak, račun je odblokiran”, kazao je Vojvodić.

On je podsjetio da je poreske inspektore poslao Glavni grad, kako bi se revanširao za neriješeni problem oko vlasništva parkinga ispred zgrade RTCG. Problem sa parkingom su pokušali riješiti sa Glavnim gradom, ali bezuspješno.

Vlasništvo je nedvosmisleno, kako je kazao, jer je u katastru zaveden RTCG kao vlasnik, ali su gradske vlasti onemogućile postavljanje rampe, što je rezultiralo tome da se RTCG zatraži nadoknadu štete što je Podgorica godinama naplaćivala njihov parking, kao i da ga oslobode.

Odlazak olimpijaca bio pod znakom pitanja

Na to Glavni grad odgovara, prema riječima Vojvodića, slanjem poreskih inspektora u tu medijsku kuću.

“Istina je, RTCG nije plaćao porez na imovinu, ali nije to ni ranije radio, pa nije dolazila poreska inspekcija. Nije mi jasno ni kako Javni servis može da plaća porez, kad nije profitna organizacija, a osnivač je Skupština Crne Gore”, kazao je on.

Vojvodić je naveo da je blokada računa u jednom trenutku dovela u pitanje i odlazak crnogorskih olimpijaca.

“Kao generalni direktor štitiću interese RTCG, bez obzira ko bio na drugoj strani”, poručio je Vojvodić, u čemu su ga zdušno podržali članovi Savjeta.

Malo se i hvalili

Predsjedavajući Dušan Simonović, kazao je da je situacija “prilično čista”, dok je član Savjeta Goran Đurović poručio da je bitno da se ona do kraja raščisti pred sudom.

“Biće interesantno saznati kako je, prema katarstru RTCG vlasnik 40.000 metara kvadradnih zemljišta, dok koristi samo polovinu od toga. Interesantno je gdje je ostatak zemljišta”, kazao je Đurović.

Vojvodić će pohvalio i finansijskim pokazateljima za ovu godinu, prema kojima je RTCG u odnosu na prošlu godinu, za pola godine uštedila 400.000 eura, na ime troškova za bruto zarade.

Vojvodić će pohvalio i finansijskim pokazateljima za ovu godinu, prema kojima je RTCG u odnosu na prošlu godinu, za pola godine uštedila 400.000 eura

Od marketinga Javi servis je, prema riječima Vojvodića, imao 35 odsto veće prihode od prošlogodišnjih, dok je u drugom tromesječju RTCG poslovala pozitivno, ako se isključe troškovi amortizacije.

On je pozvao državu da više brine o nacionalnom servisu: “Obaveza države je da učini javni servis održivim”.

Ukazao je da više od 80 odsto zaposlenih ima primanja manja od 500 eura.

Članovi Savjeta su načelno podržali i Predlog izmjena i dopuna Zakona o radio-difuznim servisima, prema kojem se ponovo uvodi Parlamentarna televizija. Izdaci za Javni servis bi bili između 800.000 i milion eura, samo za opremu.

O Vojičiću drugi put

Na narednom zasijedanju Savjeta RTCG biće riječi i o nedavnoj presudi Osnovnog suda u Podgorici, kojom se nalaže da se bivši generalni direktor Branko Vojičić vrati u televiziju.

Tako su odlučili članovi Savjeta, kako bi se upoznali sa sudskim tokom i time koliki bi troškovi RTCG mogli da budu ukoliko presuda bude pravosnažna. Sudija podgoričkog Osnovnog suda Nataša Bošković poništila je rješenje o razrješenju bivšeg generalnog direktora Javnog servisa, kao i otkaz koji mu je dat po mišljenju suda nezakonito, obavezujući RTCG da ga vrati na posao.

Javni servis je početkom marta izgubio još jedan sudski spor protiv Vojičića, kojim je ta medijska kuća tražila poništenje njegovog ugovora o radu, odnosno ništavost odredbi ugovora koje se odnose na zaradu i otpremninu.

RTCG se žalio na tu presudu i predmet je sada u Višem sudu. Ugovorom o radu za Vojičića je predviđena otpremnina u iznosu od šest do 12 njegovih mjesečnih bruto zarada, što je oko 80 hiljada eura.

Galerija

Bonus video: