Momir Đurović izabran za predsjednika CANU

Za sekretara Odjeljenja prirodnih nauka izabran je Milojica Jaćimović, za sekretara Odjeljenja društvenih nauka Dragan Vukčević
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2012. 13:46h

Momir Đurović ponovo je danas izabran za predsjednika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

"Na izbornoj skupštini CANU jednoglasno, kao što je to urađeno i prije nekoliko mjeseci, izabrano rukovodstvo CANU: za predsjednika Akademije Đurović, za potpredsjednika Dragan Radonjić, za generalnog sekretara Ranislav Bulatović", saopšteno je iz CANU.

Oni podsjećaju da su odjeljenja Akademije na sjednici održanoj 9 jula izabrala sekretare, koji su istovremeno članovi predsjedništva Akademije.

Za sekretara Odjeljenja prirodnih nauka izabran je Milojica Jaćimović, za sekretara Odjeljenja društvenih nauka Dragan Vukčević, dok su sekretari Odjeljenja umjetnosti i humanističkih nauka profesor Pavle Pejović, odnosno akademik Đorđe Borozan.

CANU je, kako su naveli, donijela novi Statut, izvršila verifikaciju članstva iz Dukljanske akademije nauka u članstvo CANU, transformisala strukturu Akademije–umjesto tri formirala četiri odjeljenja, izabrala novo rukovodstvo, utvrdila numerus clausus u pogledu ukupnog broja članova CANU i broja članova po odjeljenjima.

Donijeta je odluku o rapisivanju konkursa za izbor novih članova.

"Veoma smo zatečeni i iznenađeni izjavom ministra nauke Sanje Vlahović da, skoro pet mjeseci poslije donošenja u Skupštini Zakona o CANU, Vladi predloži "set mjera" kojim bi se "disciplinovala" CANU u primjeni Zakona", kaže se u saopštenju.

U CANU smatraju da je neprimjereno da Vlada donosi bilo kakav "set mjera" kada je ona u pitanju, izuzimajući one koje se odnose na budžetska sredstva koja se dodjeljuju Akademiji.

"Zakonom je određeno da CANU samostalno sprovodi Zakon i da, ukoliko bude kakvog spora, kako je to slučaj u pravnoj državi, o tome rješavaju sudovi, a ne da se pribjegava političkim mjerama", dodaje se u saopštenju.

Saopšteno je i da je "krajnje nerazumno" od Vlahović da produbljuje konflikte povodom tog pitanja „na način da se ruše osnovni principi na kojima počiva jedna od temeljnih institucija društva“.

"Nadamo se da će razum pobijediti, te da ćemo shvatiti da institucije kao što su akademije nauka i umjetnosti nigdje u svijetu nijesu političke tvorevine, inače one ne bi bile akademije, niti bi bile prinuđene da traže zaštitu svojih temeljnih principa van svoje zemlje", zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: