Posebna jedinica policije čuva red na šetalištu u Sutomoru

Ističući da je Sutomore označeno kao mjesto sa najizraženijom sezonskom bezbjednosnom problematikom Radulović je sugerisao angažovanje jedne grupe PJP u ovom mjestu
140 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2012. 15:21h

Sutomorskom rivom odnedavno u večernjim satima zajedno sa kolegama iz Područne jedinice Bar patrolira grupa pripadnika Posebne jedinice policije (PJP).

Ističući da je, analizirajući ranije turističke sezone, Sutomore označeno kao mjesto sa najizraženijom sezonskom bezbjednosnom problematikom, načelnik barske policije Miloš Radulović je štabu policijske akcije "Ljeto 2012" sugerisao angažovanje jedne grupe PJP u ovom mjestu.

"Naš predlog je prihvaćen i momci iz ove, uz SAJ najelitnije jedinice Uprave policije, već su na sutomorskom šetalištu. U nekoliko intervencija već su opravdali svoje angažovanje, oni su maksimalno obučeni i opremljeni za rješavanje najsloženijih bezbjednosnih zadataka, počev od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu" kaže Radulović.

Osnovni cilj prisustva grupe PJP je preventivni uticaj na potencijalne aktere krivičnih djela, kaže sagovornik "Vijesti", dodajući da u Sutomoru godinama iz velikog broja prekršaja javnog reda i mira, nažalost, proističu krivična djela.

Takođe, u sklopu prevencije, barska policija je zajedno sa Turističkom organizacijom Bar i Opštinom Bar uoči sezone štampala flajer na više svjetskih jezika koji se dijeli na turističkim info-punktovima, a koji goste upućuje kako da bezbjedno borave ljeti, od ponašanja na javnim mjestima do preporuka o čuvanju imovine velike vrijednosti, stambenih objekata i vozila.

U toku sezone, kaže Radulović, u Sutomoru su preko dana izražene sitne krađe na plažama. Počinioce takvih djela, u dva slučaja su to čak bile žene, policija dnevno procesuira. U večernjim satima je najčešće remećenje javnog reda i mira vikom, galamom, te neizbježnim tučama.

"Sutomore je poznato po velikom broju ugostiteljskih objekata i mi se trudimo da njihovo djelovanje stavimo pod kontrolu, koliko je to u našoj nadležnosti, u saradnji sa Komunalnom policijom koja je na zavidnom nivou i sa Turističkom inspekcijom".

"Ima objekata koji su žarišta bezbjednosnih situacija, nakon 1 sat noćni život se seli u dva noćna kluba i mi sve svoje snage onda usmjeravamo tamo. Tada djelujemo i preventivno i represivno, pojačano kontrolišemo lica koja tamo borave, a naročito kontrolišemo saobraćaj da za volanom ne bi bili oni koji su previše popili" napominje Radulović.

"Uveče nam je glavni posao, tada pojačavamo kontrole terena i povećavamo broj službenika

On je skrenuo posebnu pažnju na rezultate policijske akcije "Stop alkoholu kod maloljetnika" koji ukazuju da alkoholisani maloljetnici nerijetko kasnije bivaju akteri određenih bezbjedonosnih situacija, pa je zbog točenja alkohola mlađim licima jedan lokal na sutomorskom šetalištu bio zatvoren izvjesno vrijeme.

Radulović je pozvao sve vlasnike lokala i marketa da strogo poštuju zakon i ne prodaju alkohol maloljetnicima.

Sami članovi patrole PJP, prilikom posjete ekipe "Vijesti", dan nakon žestokih sukoba sa agresivnim navijačima poljskog "Slaska", nijesu imali mnogo vremena za priču. Pred njima je, počev od 22 sata, bila noć patroliranja sa kolegama iz Bara kroz nepreglednu živu rijeku na sutomorskoj rivi.

Šta se sve docnije izrodi iz hedonizma sutomorskih noći i načičkanih lokala iz kojih trešti muzika, najbolje ilustruje policijska evidencija samo jedne večeri iz prethodne sedmice: napad na službeno lice, četvoro alkoholisanih vozača, dvije grupne tuče, pronalazak pištolja sa metkom u cijevi kod jednog lica, hapšenja tri lica u lokalu na rivi kod kojih su pronađeni narkotici, nanošenje teških tjelesnih povreda francuskim ključem u kafanskoj tuči...

Inače, uslovi za rad policajcima u Sutomoru su ovog ljeta poboljšani jer im je kancelarija renovirana.

"Korak naprijed u odnosu na prethodne godine je što sada, uz redovnu ispomoć policije sa sjevera Crne Gore, sada na našoj rivijeri patroliraju i policajci iz regiona na osnovu međunarodnih policijskih sporazuma, što će dodatno osnažiti regionalnu saradnju i smanjiti kriminalne radnje tokom sezone".

"Mi u Baru imamo policajca iz Srbije koji je i te kako od pomoći, a na primorju je prvi put i mobilni tim Interpola koji pruža svu logistiku za pronalaženje izvršioca krivičnih djela koji dolaze iz inostranstva. Odlučno se borimo protiv kriminaliteta, u toku sezone stvaramo osjećaj bezbjednog okruženja svim našim gostima, to je osnovni zadatak Uprave policije ljeti da se svi gosti ovdje osjećaju kao kod svoje kuće" napominje Radulović.

Mirno na Velikom pijesku i Utjehi

"Bezbjednosna situacija u barskoj opštini je potpuno stabilna. Zadovoljni smo trenutnom situacijom koja se ogleda i u izuzetno visokom procentu rasvijetljenosti kriminalnih djela gdje prednjače imovinski delikti. Presjekli smo više grupa kradljivaca, najčešće su to lica sa strane što nam dodatno otežava rad, ali, bilo je i domaćih lopova. Analtički svakodnevno pratimo kriminalitet, stanje javnog reda i mira i saobraćaj".

"Uveče nam je glavni posao, tada pojačavamo kontrole terena i povećavamo broj službenika. Što se drugih turističkih mjesta u opštini tiče, Bar je pretežno mirna sredina jer nema atraktivnih noćnih klubova, pa se omladina uglavnom uveče seli u Sutomore. Veliki pijesak je izuzetno miran, ni na Utjehi nema nikakvih problema" kaže Radulović.

Galerija

Bonus video: