Do kraja godine i prva transplatacija organa

Prva operacija transplantacije ljudskih organa očekuje se do kraja godine, kako je najavio ministar zdravlja Miodrag Radunović
1 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.07.2012. 11:37h

Radunović je izjavio da se Crna Gora u završnoj fazi priprema za prvu transplantaciju sa živog donatora.

On je rekao da ispunjenje svih zathjeva omogućava da najkasnije do kraja ove godine sprovedu početak realizacije tog medicinskog zahvata.

“Očekujemo da se prva operacija ovog tipa uradi do kraja ove godine. Program transplantacije organa zahtijeva punu pažnju i podršku društva, humanost građana, usredsređenost struke i nadležnih institucija kako bi zaživio u Crnoj Gori u najskorije vrijeme”, rekao je Radunović.

Poziv na humanost

Prema njegovim riječima, doniranje organa i transplantacija su značajno polje medicinske nauke i prakse koji zahtijeva humanost društva za svoj puni razvoj.

“Klinički centar profesionalnim, prostornim i organizacionim kapacitetima može da odgovori ovom izazovu. Visoki profesionalizam, psvećenost projektu, edukacija, razvijanje svijesti i motivisanosti građana, uz podršku države su garant uspjeha zaživljavanja programa transplantacije”, naveo je Radunović.

On je ukazao da je značajno i sa finansijskog aspekta da transplantacioni program zaživi, jer je, kako je pojasnio, dijaliza pacijenata skuplja nego da im se uradi transplantacija.

“Kako transplantaciona medicina zahtjeva i posebnu edukaciju osoblja, 18 ljekara i srednjeg medicinskog kadra je obavilo dio obuke iz ove oblasti u julu u Zagrebu. A druga grupa takođe od 18 ljekara i srednjeg medicinskog kadra će obaviti obuku krajem avgusta”, kazao je Radunović.

On je zaključio da je zdravstveni sistem spreman da realizuje uvođenje te nove metode za potrebe pacijenata.

Radunović je odgovarao na poslaničko pitanje Emila Labudovića da li je Ministarstvo zdravlja konstatovalo propuste zbog kojih nije uspio prvi tender za nabavku ljekova i da li je utvrdilo pojedinačnu odgovornost, kao i da li planira da pokrene disciplinsku ili neki drugi stepen krivične odgovornosti.

Radunović je rekao da Zakonom o javnim nabavkama nije predviđena krivična odgovornost, već prekršajna za određene radnje. “Nijednu od navedenih radnji za koje je predviđena prekršajna kazna naručilac nije učinio”.

Prema njegovim riječima, davanjem saglasnosti na urgentnu nabavku koju je ponovo sproveo ZU apoteke Cme Gore Montefarm, riješen problem nestašice ljekova do realizacije novog tendera, čije je vrednovanje u toku.

“Ministarstvo će pratiti i vršiti analize potrošnje ljekova u zdravstvenom sistemu Crne Gore, a donošenjem Uredbe o kriterijumima za formiranje maksimalnih cijena ljekova i utvrđivanje njihovih referentnih cijena, učiniće da se nastala situacija ubuduće jednostavnije prevazilazi”, poručio je Radunović.

On je, na pitanje poslanika Radosava Nišavića koji su razlozi lošeg snabdijevanja ljekovima, rekao da je osnovni razlog povremene nestašice odredenih ljekova, bilo poništenje tendera Apotekarske ustanove od Državne komisije za kontrolu postupka javnih nabavki.

Prema njegovim riječima, ukupno je za šest mjeseci kroz apoteke Montefarm izdato više od 2,5 miliona kutija svih preparata

Radunović je naveo i da je do povremene nestašice određenih ljekova došlo zbog neriješenog statusa apoteka Galenika i nepotpisivanja ugovora sa Fondom za zdravstvno osiguranje, što je uslovilo povećanu potrošnju ljekova u apotekama Montefarm.

“Kao rezultat reformskih procesa i kroz razvijeni informacioni sistem, Ministarstvu je data mogućnost praćenja potrošnje ljekova, čak i na dnevnom nivou, a usvajanjem Uredbe o kriterijumima za formiranje maksimalnih cijena ljekova i utvrđivanje referentnih cijena, smanjićemo mogućnost nestašice ljekova”, kazao je Radunović.

Bonus video: