Hrvatska povlači preparate za potenciju

“Epimen”, “vianatura” i “epimen gold” se ne nalaze na crnogorskom tržištu
93 pregleda 1 komentar(a)
erotika, seks, Foto: Shutterstock.com
erotika, seks, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 19.07.2012. 11:41h

Preparati za potenciju “epimen”, “vianatura” i “epimen gold”, registrovani kao dodatak ishrani, koji su u proteklih dvadeset dana povučeni sa hrvatskog tržišta, ne nalaze se na crnogorskom tržištu, kazala je za “Vijesti” glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka dr Višnja Orban.

Sporni preparati, za koje se pretpostavlja da sadrže iste supstance kao ljekovi, Zdravstveno-sanitarna inspekcija u Hrvatskoj povukla je sa tržišta, zbog ozbiljnih nuspojava koje bi, bez saglasnosti ljekara, moglo da izazove njihovo korišćenje.

Utvrđeno je da pilule “epimen gold" sadrže sildenafil, materiju koja može da izazove srčane aritmije, srčani i moždani udar.

"Na osnovu obavještenja Agencije za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore i informacije sa sajta hrvatske Agencije, Zdravstveno-sanitarna inspekcija obavila je proteklih dana kontrolu apoteka. Tom prilikom utvrdili smo da nijedan od ta tri preparata nije uvezen u Crnu Goru", rekla je dr Orban.

Ona je objasnila da dodaci ishrani ne smiju da sadrže supstance prisutne u ljekovima, zbog čega bi sporni preparati, ukoliko bi ih zatekli u apotekama, morali biti povučeni iz prodaje. Sa hrvatskog tržišta prvobitno su povučeni "epimen" i „vianatura", a prije nekoliko dana i dodatak ishrani "epimen gold" za koje se sumnja da sadrže supstance koje nijesu istaknute u deklaraciji.

“Zbog rizika za zdravlje, sildenafil ne smije da se nalazi u dodacima ishrani u slobodnoj prodaji, već samo u lijekovima koji se izdaju na recept. Takođe, doktor mora da procijeni kardiovaskualrni rizik svakog pacijenta i da nadgleda njegovo zdravstveno stanje”, upozorili su hrvatski ljekari.

Bonus video: