U Morači i Zeti ima amonijaka, fosfata i deterdženata

U Morači i Zeti ima mjesta gdje kupanje nije preporučljivo, vodu zagađuje 120 hiljada "ekvivalentnih građana"
84 pregleda 6 komentar(a)
Kupač, Foto: Arhiva Vijesti
Kupač, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.07.2012. 10:42h

U Morači i Zeti ipak ima mjesta gdje kupanje nije preporučljivo zbog prisustva amonijaka, fosfata i deterdženata.

Prema izvještaju koji je naručio Glavni grad Morača je na mjestima Pernica i Zlatica svrstana u A1 klasu (odlična), a nizvodno u A2 klasu (osrednja).

Ipak, i tu je registrovano zagađenje. “Na uzvodnom dijelu toka gdje se očekuju čiste vode, van propisane klase je bio sadržaj amonijaka i fosfata, zatim nitrita (Pernica) i saturacije i deterdženata u području Zlatice. Ovaj dio toka je izuzetno osjetljiv na zagađivanje zbog veoma malog proticaja ljeti. Kod gradske plaže raste sadržaj nitrita, amonijaka i fosfata", navodi se u izvještaju objavljenom u maju, u koji su "Vijesti" imale uvid.

Profesor Živković upozorava: Rizično je i ruke skvasiti u Morači >>>

Još gora situacija je kod gradskog kolektora i KAP-a. "Ispod kolektora van propisane klase su bili sadržaj amonijaka, nitrita, fosfata, fenola, fekalnih i koli bakterija. Povećan je sadržaj deterdženata i rastvorivog gvožđa", piše, između ostalog, u izvještaju.

Rukovodilac sektora za život nu sredinu Hidrometeorološkog zavoda Pavle Đurašković kazao je "Vijestima" da "ne zna o kakvom izvještaju je riječ".

On smatra da postoji mogućnost da je neko zloupotrijebio njihove podatke. "Mi imamo najsvježije podatke o kvalitetu voda, podaci su još uvjek u fazi obrade ali mogu da tvrdim da je Morača potpuno bezbjedna", rekao je Đurašković, ne želeći da komentariše navode iz izvještaja u koji su "Vijesti" imale uvid.

Profesor Petar Živković ranije je kazao da ispitivanja nije radio oko godinu dana, ali da je stanje u riječnim vodama alarmantno.

On je upozorio da nije bezbjedno ni ruke umočiti na pojedinim djelovima Morače, iz koje je kao dijete pio vodu.

Živković smatra da se kvalitet vode nije mogao drastično promijeniti u posljednjih godinu, od kada nije radio ispitivanja.

Živković i Đurašković nijesu saglasni ni oko toga koliko Zeta utiče na zagađenje Morače. Živković tvrdi da je Zeta praktično jedan od glavnih zagađivača, što u dobroj mjeri potvrđuje izvještaj.

Zeta je većim djelom u A1 i A2 klasi, ali je u A3 (veoma loša) na Duklu kod Nikšića i neposredno prije ulivanja u Moraču - kod Vranjskih njiva.

Zagađivača 120.000

U izvještaju se navodi da direktno u Moraču zagađenje ispušta oko 120 hiljada "ekvivalentnih stanovnika".

Pojednostavljeno, broj stanovnika koji zagađuju Moraču manji je od 120.000, ali je, zajedno sa ostalim zagađivačima - komercijalnim i industrijskim, to realna brojka, barem prema izvještaju.

Slično je i sa Zetom u Nikšiću, gdje je oko 76.000 "ekvivalentnih stanovnika" - zagađivača, a najveći je pivara "Trebjesa".

Ispitivanje su uradile firme iz Crne Gore i Slovenije, a navodi se da je koordinator izrade studije Zoran Stojičić.

Bonus video: