Markuš: Lukšić i Mugoša na silu žele put

On smatra da je riječ o klasičnoj ucjeni - da ne prihvati jako nisku cijenu i potom završi na sudu, gdje je “ jednom čekao na isplatu 17 godina”
135 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2012. 17:28h

Arhitekta Andrija Markuš optužio je predsjednika Vlade Crne Gore Igora Lukšića i gradonačelnika Podgorice Miomira Mugošu da koriste politički uticaj, kako bi uz pomoć ucjena i na brzinu napravili put preko zemlje Markuša, bez nadoknade.

Ocijenivši da je riječ o namještaljkama zarad privatnog interesa, Markuš je juče saopštio da je još prije dvije godine ponudio Opštini da zamijeni zemljište preko kojeg je prešao put za neko drugo, ali da Mugoša nije pristao.

"Ponudio sam... smatrajući da bi se time Opština oslobodila velikih izdataka. Ali, gradonačelniku su bile važnije privatne transakcije sa opštinskim zemljištem... Takođe, nije ni postupak eksproprijacije započet, koji bi se za te dvije godine i preko suda okončao. Gradonačelnik je računao na blic-krig otimanje privatne imovine bez naknade, koristeći odredbu 'tužba ne sprečava izvršenje'...”, saopštio je Markuš.

On smatra da je riječ o klasičnoj ucjeni - da ne prihvati jako nisku cijenu i potom završi na sudu, gdje je “ jednom čekao na isplatu 17 godina”.

Imam 71 godinu, te isplatu ne mogu dočekati, jer na prvu presudu redovno ulažu žalbu, izuzev u slučaju Miomira Mugoše i zemlje na Golužbe u Donjoj Gorici. Cijenu podešavaju preko komisije, sa članovima koji nijesu sudski vještaci, kako nalaže Zakon o opštem upravnom postupku... Moja zemlja tu vrijedi 210 eura, a na 100 metara udaljenosti Opština je prodala zemlju 'Transpetrolu' za benzisku pumpu... po cijeni od 511 eura po metru kvadratnom što se vidi iz ugovora...”, istakao je Markuš.

Zemljište Markuša se nalazi pored Izraelske i Bemaksove zgrade u Tološima u kojoj stanuje premijer Lukšić. Sveštenik Predrag Šćepanović, na zahtjev Markuša, osveštao je podlogu-temelje puta pored Izraelske i Bemaksove zgrade u Tološima. Tom prilikom Markuš je napomenuo da su stanari Izraelske i Bemaksove zgrade platili Opštini za izgradnju puta, ali da je novac potrošio gradonačelnik Mugoša da bi izgradio sebi dva kružna toka na Marezi...

Markuš tvrdi da Lukšić i Mugoša odbijaju da mu isplate zemlju, što je u suprotnosti sa Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, “bez koje ova država ne bi mogla biti članica UN-a".

On je kazao da je obaviješten da će radovi uz obezbjeđenje policije početi 24. jula, istakavši da je Lukšić javno obećao da će u njegovom slučaju sistem funkcionisati.

"A da je sve to smišljeno dokazuje pismo koje sam dobio da će se 24. jula ući u moj posjed bez isplate... Presudom Upravnog suda bio je spriječen da... izvodi radove... Uobičajena lijenost spriječila ih je da tada... da izvedu radove prije prispjeća presude Upravnog suda, koja ih je iznenadila. I sada krše zakon, ali će ubrzati izvršenje 24. jula, da će kasnije biti zaludna nova presuda Upravnog suda. Meni za taj dan ponovo prijete policijom, iako sam prvi put, najavljeno, bio spremio rakiju dobrodošlice... Drugi put neću nuditi rakiju", rekao je Markuš.

Markuš tvrdi da je Lukšić kao građanin 24. juna obećao da će kao građanin potpisati njegov zahtjev da mu se plati imovina, ali da će, kao premijer, “sve učiniti” da do toga ne dođe.

Galerija

Bonus video: