Vukčević i Popović u Tužilačkom savjetu, Milan Popović nije prošao

Glasanju o predloženim kandidatima prethodila je burna polemika između poslanika PzP-a Koče Pavlovića i DPS-a Milorada Vuletića
77 pregleda 12 komentar(a)
Mladen Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mladen Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.07.2012. 13:26h

Administrativni odbor predložio je Skupštini Crne Gore da za članove Tužilačkog savjeta, iz redova uglednih pravnika, budu izabrani dekan pravnog fakulteta Univerziteta Mediteran Mladen Vukčević, te savjetnica predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, Jelena Popović, koja je i asistentkinja na Univerzitetu Donja Gorica.

Voljom vladajuće većine, međutim, nije prošao kandidat PzP-a profesor na podgoričkom Pravnom fakultetu Milan Popović.

Glasanju o predloženim kandidatima prethodila je burna polemika između Popovićevog predlagača, poslanika PzP-a Koče Pavlovića i DPS-a Milorada Vuletića, zato što je Vuletić iznio svoj lični stav zbog čega ne želi da glasa za Popovića.

"Nikada neću glasati za tog čovjeka koji nikada nije rekao ništa lijepo za Crnu Goru. Meni lično ne može biti opredjeljenje da glasam onog ko ne voli svoju državu", rekao je Vuletić.

Nakon toga reagovao je Pavlović, sugerišući predsjedniku odbora Radivoju Nikčeviću da je trebalo da reaguje kada je Vuletić vrijeđao Popovića.

"On (Popović) je veliki patriota i mjera patriotizma se mjeri borbom protiv ovog lopovluka", poručio je Pavlović, nakon čega je burno regovao i Vuletić, pitajući Pavlovića da li ga on to naziva lopovom.

Raspravu je, predlogom da se članovi izjasne, prekinuo Nikčević, koji je rekao da će se Skupština Crne Gore na sjednici 17. jula izjasniti o predlogu odbora da Popovićeva i Vukčević budu novi članovi Tužilačkog savjeta iz redova uglednih pravnika.

Inače, poslanici SNP-a i Nove su uzalud apelovali na kolege iz vladajuće većine da dopuste da u Tužilačkom savjetu sjedi i jedan član na predlog opozicije, pozivajući se na analogiju prilokom izbora članova Sudskog savjeta, u kojem sjedi i opozicioni i pozicioni kandidat.

Ljuiđ Škrelja (DPS) pojasnio je da to nije adekvatno poređenje, ističući kako u Sudskom savjetu sjede poslanici, a ne pravnici.

Bonus video: