Direktor policije biraće se javnim konkursom

Direktora, na osnovu javnog konkursa, imenuje i razrješava Vlada, na predlog ministra unutrašnjih poslova
2 komentar(a)
bozidar vuksanovic, Foto: Savo Prelević
bozidar vuksanovic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.07.2012. 10:58h

Direktora crnogorske policije imenovaće Vlada na osnovu javnog konursa, a on mora imati najmanje deset godina radnog iskustva, od čega tri godine na rukovodećim mjestima u organima državne uprave.

Novi zakon o unutrašnjim poslovima, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, predviđa postupak za izbor direktora policije

Direktora, na osnovu javnog konkursa, imenuje i razrješava Vlada, na predlog ministra unutrašnjih poslova.

Vlada predlog za imenovanje direktora policije dostavlja se parlamentu radi davanja mišljenja. "Skupština, nakon rasprave u nadležnom radnom tijelu, daje mišljenje o predloženom kandidatu".

Predviđeno je da diirektor policije može imati jednog ili više pomoćnika koje, na njegov predlog, postavlja ministar unutrašnjih poslova.

„Direktor ne može biti član političke partije, niti politički djelovati“, navodi se u predloženom zakonu o unutrašnjim poslovima.

Direktor policije za svoj i rad policije odgovara ministru unutrašnjih poslova i Vladi.

U slučaju razrješenja direktora policije prije isteka vremena na koji je imenovan ili spriječenosti da stalno ili na duži rok obavlja dužnost, ministar unutrašnjih poslova će odrediti jednog od njegovih pomoćnika da obavlja tu funkciju, najduže šest mjeseci.

Bonus video: