Veljović: Nikome nijesam nudio status svjedoka saradnika da optuži Đukanovića

Svjedok-saradnik kojeg Đukanović spominje je Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, koji je zbog organizacije ubistva Pukanića uhapšen 2009.
0 komentar(a)
Milorad Veljović, Foto: Zoran Đurić
Milorad Veljović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.07.2012. 09:30h

"Nikada nijesam vidio nijednog optuženog za ubistvo Ive Pukanića, niti ikome od njih kao direktor policije mogao da nudim status zaštićenog svjedoka", rekao je za "Blic" direktor srpske policije Milorad Veljović.

Veljovića je u intervjuu nedjeljniku "Vreme" povodom postupaka za ubistvo Pukanića, vlasnika zagrebačkog "Nacionala" optužio predsjednik DPS-a Milo Đukanović.

"U procesu za ubistvo Pukanića, jedan od optuženih direktno je optužio direktora Uprave policije Srbije da mu je nudio status zaštićenog svjedoka ukoliko slaže i mene optuži kao nalogodavca", rekao je Đukanović za "Vreme" navodeći da se matrica pritisaka iz Beograda i kampanja protiv njega i uopšte crnogorske vlasti ostvaruje posredstvom određenih medija, konkretno dnevnih listova "Dan" i "Vijesti" i nedjeljnika "Monitor".

Đukanović: Bilt, Vijesti, Dan i Monitor rade za Beograd>>>

Direktor srpske policije za "Blic" tvrdi da nijednog zvaničnika crnogorske države nikada nije pomenuo u negativnom kontekstu.

"Ne miješam se u rad susjednih država. Jedino što želim jeste dobra saradnja srpske i crnogorske policije i mogu reći da je taj cilj ostvaren. Što se tiče postupka za ubistvo Pukanića, ja kao direktor policije nemam zakonsko pravo da bilo kome nudim status svjedoka-saradnika, niti sam to radio", kazao je Veljović.

Sreten Jocić

Svjedok-saradnik kojeg Đukanović spominje je Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, koji je zbog organizacije ubistva Pukanića uhapšen 2009. od kada se nalazi u beogradskom Okružnom zatvoru. Jocić se optužnicom tereti da je za organizaciju ubistva dobio milion i po eura.

Od koga, u dosadašnjem postupku nije utvrđeno, pa je Jocić ostao na vrhu kriminalne organizacije optužene za ubistvo Pukanića, a za koje se postupci vode i u Srbiji i Hrvatskoj, dok nalogodavci u ovom slučaju nijesu otkriveni.

"Nuđen mi je status svjedoka-saradnika i obezbjeđenje života na Kostariki ako pristanem da teretim Mila Đukanovića, Stanka Subotića i Brana Mićunovića", svjedočio je u aprilu Jocić.

On je tada i tvrdio i da ne poznaje Đukanovića i Subotića, a da je Mićunovića upoznao 1991. i da ga je sreo još samo jednom 1993.

Bonus video: