Maraš: Interes Sretena Radonjića je da zaštiti DPS

Odluka Agencije da Vanja Ćalović Marković krši Zakon, novi je udar na kritičare režima
204 pregleda 6 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Savo Prelević
Vuk Maraš, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.06.2018. 13:37h

Direktor Medijske asocijacije jugoistočne Evrope (MAJE) Vuk Maraš rekao je da je interes direktora Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Sretena Radonjića uvijek bio da zaštiti partiju kojoj pripada i lične interese najviših funkcionera partije na vlasti, sa kojima je i u familijarnim odnosima.

Maraš je nekadašnji aktivista MANS-a, a za vrijeme angažmana u toj NVO 2016. godine je zatražio da se ASK izjasni da li je direktorka Vanja Ćalović Marković u sukobu interesa, jer je Radonjić na sjednicama Savjeta uporno prozivao, ali nije podnosio inicijativu.

“Radonjić, umjesto da se bavi nezakonitim bogaćenjem javnih funkcionera i zloupotrebama javnih resursa partija na vlasti, proganja ljude koji iznose kritičke stavove kao što su Ćalović Marković, ali i bivši članovi Savjeta RTCG i Agencije za elektronske medije. I zato Radonjić donosi ovakve, pravno i činjenično apsurdne odluke, od kojih bi se zastidio i brucoš pravnog fakulteta”, poručio je Maraš.

Direktorka MANS-a ranije je saopštila da joj je drago što je “direktor ASK konačno svoje nebuloze stavio na papir, zato što sada konačno na sudu mogu da dokažem da je sve što je utvrdio potpuna glupost i pokušaj da očisti Savjet Agencije od jedine osobe koja mu postavlja pitanja u vezi sa njegovim radom”.

Programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić smatra da je sporan pravni i politički aspekt odluke ASK, koja je utvrdila da je direktorica MANS-a i članica Savjeta Vanja Ćalović u sukobu interesa.

“Ukoliko Savjet izglasa odluku o njenoj smjeni, biće to udarac u borbi protiv korupcije, a ako znamo da su nam tu rezultati više nego skromni, onda će posljedice biti mnogo veće... MANS je mudro pokrenuo inicijativu, jer šta god da je ASK odlučio, napravio je sebi problem zbog izjava direktora prije samih odluka”, rekao je Raonić “Vijestima”.

ASK je prije dva dana odlučio da je Ćalović Marković prekršila Zakon, jer je javni interes podredila privatnom. Navode da je to učinila učešćem u radu Savjeta, koji je, između ostalog, odlučivao i o prijavama MANS-a u vezi sa parlamentarnim izborima 2016.

Bonus video: