Kolašin: Gdje je spisak onih koji nijesu platili komunalije?

U kolašinskoj lokalnoj upravi tvrde da nemaju evidenciju za neplaćene komunalije od 2006. do 2010. godine
132 pregleda 4 komentar(a)
Ruske vile, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ruske vile, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 13.07.2012. 11:39h

U računovodstvu kolašinske lokalne uprave nije vođena evidencija o nenaplaćenim komunalijama za period od 2006. do 2010. godine.

Tako tvrde u pismenom odgovoru na pitanje “Vijesti” u Sekreterijatu za finansije.

Prema onome što je napisao sekretar Luka Medenica, u poslovnim knjigama budžeta i trezora registrovani su samo naplaćeni prihodi, po osnovu naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta.

Kako on tvrdi, Sekretarijat za uređenje prostora u periodu od 2006. do 2010. godine dostavljao je samo rješenja o komunalijama koje su naplaćene.

Prije dvadesetak dana predsjednik SO Mile Šuković je za “Vijesti” kazao da je bivši gradonačelnik Mileta Bulatović svom nasljedniku Darku Brajuškoviću, odnosno “drugoj koliciji” ostavio oko pet miliona nenaplaćenih komunalija.

“To ne želim da komentarišem, a umjesto komentara saopštavam sljedeće - DPS u Kolašinu od 2010. godine ima 70 procenata učešća u vlasti i pokriva sve najvažnije funkcije u lokalnoj upravi. U okviru unapređivanja poslovnog ambijenta, a u cilju privlačenja investitora, naknade za uređenje građevinskog zemljišta u prvoj zoni su gotovo prepolovljene – napisao je, između ostalog Medenica, ne osvrćući se na tvrdnje Šukovića i grupe građana, koja je koalicioni partner DPS-a u vršenju vlasti od 2006. godine.

Vlast će naplatiti?

Sekretar za finansije je podsjetio i da je, Opština Kolašin u stalnoj sanaciji budžetskog deficita iz prethodnih godina.

On je kazao da ukoliko nadležni sekretarijat utvrdi da nijesu plaćene komunalije iz prethodnog perioda, izvršna vlast će preduzeti sve mjere naplate.

Sekretar za finansije je podsjetio i da je, Opština Kolašin u stalnoj sanaciji budžetskog deficita iz prethodnih godina

"Od septembra 2010. godine, na osnovu sprovedenih procedura, po izdatim rješenjima ukupno je obračunato 245.691 euro. Naplaćeno je 95,41 posto. Napominjem da investitori koji su djelimično uplatili rješenjem utvrđeni iznos naknade ili uopšte nijesu platili naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta neće moći dobiti građevinsku dozvolu do potpunog izmirenja obaveza", naglašava Medenica u odgovoru “Vijestima”.

On je iskoristio priliku da, kako je kazao, pozove “sve investitore koji su u periodu od 2006. do 2010. godine započeli izgradnju na teritoriji kolašinske opštine da se vrate u Kolašin”.

U svom pisanom odgovoru, Medenica nije kazao koji su to investitori i zbog čega su otišli iz Kolašina.

U grupi investitora koji su otišli iz Kolašina mogao bi biti i investitor koji je namjeravao da gradi turistički kompleks na Bašanjem brdu i kome je lokalna vlast rješenjem odredila da plati 2, 3 miliona eura komunalija.

Slaba saradnja koalicionih partnera

Prema nezvaničnim informacijama taj iznos nikada nije uplaćen, a nadležne službe su kasnije ukinule to rješenje.

Juče nije bilo moguće dobiti telefonom bivšeg sekretara za finansije Momčila Bulatovića iz Grupe građana i od njega, eventualno, dobiti informacije o potraživanjima lokalne uprave, za koje je Šuković tvrdio da “nova koalicija” u kojoj više moći i gotovo sve ključne funkcije ima DPS, nije sposobna da ih naplati.

Ni Šuković nije odgovarao na naše telefonske pozive kako bi dobili preciznije podatke o pravnim i fizičkim licima koji su najveći dužnici.

Prije nekoliko dana aktuelni sekretar za urbanizam, uređenje prostora i zaštitu životne sredine Vlado Bulatović kazao je da je imao priliku da kod Medenice vidi spisak najvećih dužnika.

No, od tada su bili uzaludni svi pokušaji “Vijesti” da do tog spiska dođe.

Šukovićeva i tvrdnja potpredsjednika Opštine Đura Miloševića da ti dugovi postoje za sada su bez konkretnih dokaza.

Šukovićeva i tvrdnja potpredsjednika Opštine Đura Miloševića da ti dugovi postoje za sada su bez konkretnih dokaza

I na ovom primjeru jasno je kako je vrlo slaba saradnja između koalicionih partnera, a indirektno i direktno kontinuirano jedni druge optužuju za krizu u lokalnoj kasi.

Nijesu iskoristili bum

Prema podacima, koje je “Vijestima” dostavio Medenica, vidi se da kolašinska lokalna uprava nije uspjela kako treba da iskoristi investicioni bum, pa se, po osnovu komunalija od 2006. do 2010. godine u opštinsku kasu slilo nešto preko 1,6 miliona eura.

Najviše prihoda po tom osnovu bilo je 2008. -1,2 miliona eura, dvije godine kasnije 340 000 eura. Iznosi za 2009. i 2007. su 79 696, odnosno 63 955, a 2006. oko 103 000 eura.

Koliko je investitora kolašinskoj opštini ostalo dužno u prve četiri godine vladavine Grupe grđana, odnosno bivših članova SNP-a i DPS-a još je misterija. Spisak dužnika, iako je postojao, sada je nedostupan javnosti.

Bonus video: