Radunović najavio sankcije zbog prepisivanja viška ljekova pojedincima

Neracionalno propisivanje ljekova i stvaranje zaliha u kućnim apotekama, dovelo je, kako kaže Radunović, do vještačke nestašice i ogromnih gužvi
4 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.07.2012. 18:44h

Ministar zdravlja dr Miodrag Radunović poručio je da je u toku kontrola o izdatim receptima i podignutim ljekova za vrijeme nestašice i najavio mjere protiv ljekara koji su propisali previše recepata.

"Imaćemo i spiskove ljakara koji su propisivali od četiri do osam kutija mjesečno pojedincima, a možda neko nije mogao uopšte doći do lijeka. Imena tih ljekara biće objavljena na sajtovima zdravstvenih ustanova, kao i Fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja", kazao je Radunović.

Neracionalno propisivanje ljekova i stvaranje zaliha u kućnim apotekama, dovelo je, kako je kazao, do vještačke nestašice i ogromnih gužvi:

"Bila je enormna pohara apoteka od strane građana u proteklom periodu. Kućne zalihe su nepotrebne, iracionalne i izazivaju vještačku nestašicu, pa do ljekova ne mogu doći svi kojima su potrebni".

Zdravstvene vlasti nedavno su crnogorske apoteke snadbjele ljekovima vrijednosti oko 1,3 miliona erua, koji su nabavljeni urgentnim putem, bez objavljivanja javnog poziva

"Ljekova koji su bili deficitarni ima dovoljno u državnim apotekama, a riječ je uglavnom o antireumaticima i ljekovima za kardiovaskularne bolesti", rekao je Radunović.

On je kazao da do kraja naredne sedmice očekuje konačan stav Komisije u vezi s tenderom za nabavku insulina, za koji je još u toku žalbeni postupak, budući da se jedan ponuđač žalio na postupak koji je sproveo “Montefarm”.

"Ne čekamo na te stavove, već smo dobili dodatnu mogućnost da 15 odsto količine insulina, nabavimo shodno Zakonu o javnim nabavkama, tako da insulin imamo u apotekama Montefarma dovoljno i nema problema u snabdijavnju ovim lijekom", kazao je Radunović.

Zdravstvene vlasti nedavno su crnogorske apoteke snadbjele ljekovima vrijednosti oko 1,3 miliona erua, koji su nabavljeni urgentnim putem, bez objavljivanja javnog poziva.

To je drugi put ove godine da nadležni posežu za zakonskom mogućnošću da dio potrebnih ljekova nabave vanrednim putem. Krajem februara su, za vrijeme vanredne situacije, po skraćenoj proceduri nabavljeni ljekovi u vrijednosti oko milion eura.

Bonus video: