Porodice koje su ostale bez najmilijih smatraju da je Komora mogla da učini više

Porodice polažu velike nade u sastanak sa Jočićem jer su do sada nailazile na zid ćutanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2012. 17:53h

Ljekarska komora Crne Gore treba aktivnije da se uključi u rješavanju problema koji su nastali usljed greške ljekara, poruka je pet oštećenih porodica.

Porodice Cvijanović, Šoć, Vuković-Buturović, Marković i Fetić predale su zahtjev za hitan prijem kod predsjednika Komore dr Đoka Jočića. Povod je, kako su saopštili, nesavjesno liječenje koje je dovelo do smrti njihovih članova.

TV Vijesti, Marko Mišić

"Motivi su nam krajnje časni, radimo jedan dobar posao, jer ovo nije samo gubitak pet porodica, ovo je gubitak za društvo, a na kraju krajeva i za Crnu Goru. Radi se o mladim životima, nekima od njih nije data prilika da se dokažu kao roditelji, na profesionalnom planu, nekima čak nije data prilika ni da porastu", poručio je nakon predaje zahtjeva Dejan Cvijanović.

Ana Šoć, sestra pokojne Ivane Šoć, koja je od posljedica neliječenog svinjskog gripa preminula u febuaru 2011. kazala je da je taj krivični postupak u toku.

"I pored sudskih postupaka, porodice smatraju da je Ljekarska komora dužna da preduzme neke mjere iz svoje nadležnosti, kako bi se utvrdila odgovornost nadležnih ljekara. Između ostalog, ljekari mogu da budu privremeno suspendovani ako povrijede kodeks", kazala je Šoć.

Bol i bijes udružili porodice koje su ostale bez najmilijih>>>

Ona smatra da je u slučaju pet porodica došlo do brojnih povreda kodeksa.

"Između ostalog, da li može da bude u skladu sa kodeksom ako ljekar kaže da je osoba razmažena i kakva je to dijagnoza. Takođe, ako se pacijent otpusti polumrtav, a tokom sedmodnevnog liječenja konstatno je tvrđeno da je zdrav, da bi nakon otpusta preminio, da li je to u skladu sa kodeksom", kazala je Šoć.

Prvi čovjek Komore, sa druge strane, kazao je da to tijelo ne može voditi postupak, ukoliko se isti već vodi pred sudom.

"Ljekarska komora mora da ispoštuje sudsku praksu da se po istom predmetu ne mogu voditi dva postupka, jer mi imamo naš sud. Tako da ne možemo izreći sankciju ukoliko je postupak u toku, jer bi tada uticali na nepristrasnost suda", kazao je Jočić "Vijestima".

On je rekao da razumije zahtjeve porodica, jer postupci traju neopravdano dugo, čak i više od deceniju.

Porodice ipak polažu velike nade u sastanak sa Jočićem. Cvijanović je rekao da su porodice do sada nailazile na zid ćutanja, te da je ovo način da se čitava priča o propustima ljekara otvori na pravi način.

"Apelujemo na porodice koje dijele našu sudbinu da nam se jave da zajedno možemo postići mnogo više", kazao je Cvijanović.

Cvijanovići podnijeli tužbu zbog smrti djeteta: Nađite krivca za infekciju >>>

Zašto je umrla Ivana Šoć >>>

Viši sud: Ljekari nisu krivi za smrt Almere Fetić i njene bebe >>>

Šoć je kazala da porodice ne namjeravaju da stanu na tom zahtjevu.

"Namjera nam je da se borimo sve dok odgovorni za smrt naših najbližih ne budu sankcionisani na pravi način. Naš cilj je da druge porodice poštedimo da ne prolaze kroz ovo kroz što smo mi prošli", poručila je Šoć.

Porodice će u narednom periodu nastupati zajednički.

Lazarević tužen tri puta

Cvijanović je kazao da se na spisku od 20 ljekara, protiv kojih su porodice podnijele krivične prijave, tri puta ponavlja ime ginekologa Kliničkog centra Crne Gore dr Nenada lazarevića.

"U tri slučaja se pominje Lazarević, a on i dalje obavlja svoju ljekarsku praksu, nije mi jasno kako i zašto", kazao je Cvijanović.

Galerija

Bonus video: