Bol i bijes udružili porodice koje su ostale bez najmilijih

“Njihovi nesavjesni, nemarni i neprofesionalni postupci doveli su do smrti naših najbližih”, kaže se u pismu
2 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2012. 11:02h

Porodice Cvijanović, Šoć, Marković, Vuković i Fetić predaće danas Ljekarskoj komori Crne Gore zahtjev za prijem, kako bi njenog predsjednika dr Đoka Jočića upoznali sa teškim propustima odgovornih ljekara.

“Njihovi nesavjesni, nemarni i neprofesionalni postupci doveli su do smrti naših najbližih”, kaže se u pismu, čiji su potpisnici porodice koje su tužile ljekare zbog nesavjesnog liječenja.

Njihove navode, kako su kazali, ocijeniće sud, ali su ipak mišljenja da Ljekarska komora mora preduzeti odgovarajuće korake, ne čekajući sudski epilog.

“Posebno imajući u vidu da sudski postupci mogu jako dugo da traju, a povreda najznačajnijeg prava – prava na život, zahtijeva hitno i brzo postupanje”, piše u pismu oštećenih porodica.

Oni su zahtijevali što hitniji prijem kod Jočića, i to zbog, kako kažu, obostrane koristi: “Naša se ogleda u sprečavanju ponavljanja iste ili sličnih grešaka sa najtežim posljedicama, a Vaša u zaštiti profesije od pojedinca koji urušavaju ugled, dostojanstvo, humanost, kao i znanje i požrtvovanost ogromne većine ljekara”.

Sve više porodica u posljednje vrijeme pravdu zbog ljekarske greške traži na sudu. Međutim, sudski postupci traju godinama, a crnogorske sudije veoma rijetko osuđuju ljekara zbog greške u liječenju. Kako nije bilo pravosnažnih presuda protiv ljekara, tako su i svi doktori protiv kojih se vodi postupak ostajali na svom radnom mjestu.

Izostalo je i privremeno oduzimanje licenci, jer je Ljekarska komora ranije objasnila da konkretne korake može preduzeti tek nakon pravosnažnosti presude.

Probiti zid ćutanja

Predstavnik Porodica Dejan Cvijanović kazao je da su Ljekarskoj komori predali spisak ljekara koje terete za nesavjesno i neprofesionalno postupanje.„Motivi su nam krajnje časni, jer ovo nije samo gubitak ovih pet porodica, nego i gubitak za društvo, i za državu Crnu Goru“, naglasio je on.

„Motivi su nam krajnje časni, jer ovo nije samo gubitak ovih pet porodica, nego i gubitak za društvo, i za državu Crnu Goru“

Prema njegovim riječima, radi se o mladim životima koji su izgubljeni.„Nekima od njih nije data prilika da se dokažu kao roditelji ili na profesionalnom planu, a nekima nije data prilika ni da porastu“, rekao je Cvijanović.On je kazao da se nadaju da je ovo način da se probije zid ćutanja na koji su te porodice do sad nailazile, i da se mobiliše javnost i da se ljudi upoznaju sa onim što se dešava.„I apel porodicama koje dijele našu sudbinu da nam se jave, jer zajedno možemo postići mnogo više“, poručio je Cvijanović.On smatra da u cijeloj priči posebno „bode oči“ da se lekar Goran Lazarević pominje u tri slučaja, odnosno da ga terete porodice Fetić, Vuković-Butorović i Cvijanović, a da on i dalje obavlja ljekarsku praksu.

Galerija

Bonus video: