Herceg Novi: Potpisan ugovor o izgradnji vodovodne infrastrukture

Početak radova očekuje se nakon turističke sezone, a rok za završetak su 24 mjeseca
100 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2012. 16:59h

U sklopu realizacije III faze projekta „Poboljšanja vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda" potpisan je ugovor za izgradnju 35,3 km vodovodne i kanalizacione mreže, 13 kanalizacionih pumpnih stanica i jednog podmorskog ispusta u Herceg Novom.

Ovim je završena tenderska procedura za izbor Izvođača radova koja je započeta 2011. godine.

Ugovor su potpisali Milorad Velaš tehnički direktor JP „Vodovod i kanalizacija Herceg Novi“ kao Investitor i Adnan Celtikcioglu generalni direktor turske kompanije Celtikcioglu koji će izvoditi radove.

Vrijednost ugovora je 18,5 miliona eura.

„Veoma sam zadovoljan što smo samo mjesec nakon potpisivanja ugovora sa konzorcijumom Mass Gintas za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda potpisali još jedan ugovor koji će omogućiti realizaciju infrastrukturnog projekta koji će omogućiti kvalitetniji život građana tokom cijerle godine i bolju uslugu turistima“, ocijenio je Dejan Mandić, predsjednik opštine Herceg Novi.

Potrebni bolji infrastrukturne objekte

Početak radova očekuje se nakon turističke sezone, a rok za završetak su 24 mjeseca. Prvi čovjek grada je pozvao gradjane da u periodu izvođenja radova imaju strpljenja, jer „svi moramo shvatiti da je ovo jedan od osnovnih preduslova za razvoj Herceg Novog, ali moramo biti i svjesni važnosti i vrijednosti ovog kapitalnog infrastrukturnog projekta za građane Herceg Novog, njihovu djecu i generacije koje tek dolaze“.

„ Pored neospornih prirodnih ljepota koje Crna Gora nudi, ugodnog smještaja i dobre usluge želimo da u susret svakoj slijedećoj turističkoj sezoni obezbijedimo bolje infrastrukturne objekte“, kazao je Andro Drecun, pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma.

On je istakao da implementirajući projekat Poboljšanja vodosnabdjevanja i odvođenja otpadnih voda na Crnogorskom primorju, ’obezbjeđuje se veća zaštita životne sredine i čistije more.

Tender na jesen

Direktor „Vodakoma“ Boris Vuković je naveo da će na jesen biti raspisan tender za izgradnju zajedničkog postrojenja za Tivat i Kotor za prečišćavanje otpadnih voda pa će za nekoliko godina Bokokotorski zaliv biti čist.

Na Primorju će biti ukupno izgrađeno oko 150 km kanalizacione mreže i oko 30 pumpnih stanica, pa se očekuje da svih pet opština u narednih pet godina riješe problem otpadnih voda.

Na Primorju će biti ukupno izgrađeno oko 150 km kanalizacione mreže i oko 30 pumpnih stanica

Predstavljaući tursku kompaniji njen izvršni direktor Adnan Celtikcioglu je kazao da ta firma izvodi nekoliko projekata u Turskoj i inostranstvu i da ima bogato iskustvo na sličnim projektima, kao i da će veliku pažnju pokloniti zaštiti životne sredine.

Projekat vrijedan 27.5 miliona eura

Realizacija kompletne III faze projektra, osim izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture u Herceg Novom podrazumijeva i izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda, vrijednost investicije je preko 27,5 miliona eura.

Vlada Crne Gore je po osnovu ugovora o poravnanju sa Njemačkom obezbijedila 4,2 miliona eura, opština 3, 5 miliona, a 29,4 miliona eura obezbijedjeno je iz kredita i donacija KfW banke.

Galerija

Bonus video: