Ne može se suzbijati korupcija dok partija diriguje

Predsjednik CEMI-a Zlatko Vujović, ocijenio je da je uloga NVO sektora u procesu evropskih integracija izuzetno važna
2 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Arhiva Vijesti
Zlatko Vujović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.07.2012. 13:31h

Depolitizacija državnih organa koji su zaduženi za borbu protiv korupcije, sistemska zaštita onih koji je prijavljuju, aktivnija uloga Skupštine u korišćenju kontrolnih mehanizama, eliminisanje partijskih vojnika iz Komisije za sprečavanje sukoba interesa, suzbijanje nenamjenskog trošenja sredstava iz budžeta, donijelo bi bolje rezultate u borbi protiv korupcije i pojačalo povjerenje građana u institucije.

To je dio ocjena ali preporuka državnom aparatu iz Analize o efektima antikorupcijskih politika koju je uradila nevladina organizacija Centar za monitoring a koja je predstavljana na okruglom stolu u organizaciji te NVO akoji je okupio predstavnike državnog aparata, pojedinih partija i nevladinih organizacija.

Predsjednik CEMI-a Zlatko Vujović, ocijenio je da je uloga NVO sektora u procesu evropskih integracija izuzetno važna i da nevladin sektor u Crnoj Gori tome daje značajniji doprinos nego u zemljama regiona.

„Vjerujem da se u Crnoj Gori zanemaruju stručni potencijali, i da često nekritički prihvatamo preporuke stranih eksperata, koje nerijetko ne odgovaraju našim realnim potrebama. Treba raditi na sopstvenim kapacitetima, jer su razvijeni stručni resursi garant da možemo napredovati u procesu evropskih integracija“, poručio je on.

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Duško Marković kazao je da nije pristalica teze da su domaće strategije i politike proizašle iz evropske i evroatlantske agende.

„One su prevashodno posljedica našeg interesa da gradimo zdravo društvo, zasnovano na evropskim vrijednostima i standardima“, naglasio je on.

Iz toga, kako je naveo, proizilaze i spoljno-politički ciljevi Crne Gore članstvo u EU i NATO, u čijem ostvarenju korupcija definitivno predstavlja najveći izazov.

„O njoj se toliko govorilo, da bi cinici mogli da kažu – bolje bi bilo da se više radilo. Ali upravo je priroda korupcije takva da je na planu njenog suzbijanja potrebno i mnogo raditi i mnogo govoriti, upravo zbog toga što je antikorupcija, u krajnjem – stanje svijesti, i pojedinca i kolektiva“, pojasnio je Marković.

On je ocijenio da se i u tom govoru „može prenagliti, pa se ponekad stiče utisak da je danas antikorupcija isplativa, baš kao nekada korupcija“.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Alberto Kamarata kazao je da je borba protiv korupcije veoma važno kako bi se ojačalo povjerenje građana u institucije.

Kamarata je naglasio da EU o borbi protiv korupcije sudi na osnovu konkretnih rezultata.

„Na osnovu tih rezultata došlo je do otvaranja pregovora sa Crnom Gorom. Međutim, ostalo je još mnogo toga da se uradi“, kazao je on.

Bonus video: