Ministarstvu poljoprivrede stiže mladi kadar u 7 regionalnih centara

Andrijana Rakočević se, u ime pripravnika, zahvalila Vladi na pruženoj prilici da znanje koje su sticali na fakultetu primijene u struci
133 pregleda 1 komentar(a)
Biotehnički fakultet, Foto: Savo Prelević
Biotehnički fakultet, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.07.2012. 15:20h

Zapošljavanjem 68 pripravnika sa Biotehničkog fakulteta u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Vlada ima za cilj da ojača kapacitete savjetodavnih službi i da doprinos efikasnijem razvoju agrarnog sektora u Crnoj Gori, poručio je premijer Igor Lukšić.

On je kazao na svečanosti povodom zaposlenja studenata poljoprivrede da se nada da će prijem studenata doprinijeti daljem razvoju te privredne grane.

"Prijem 68 svršenih studenata poljoprivrednih nauka doprinijeće daljem razvoju poljoprivrede i podstaći mlade ljude da izaberu poljoprivredu kao svoje zanimanje na temelju informacija, istraživanja i preduzetničkog duha koji će širiti", kazao je Lukšić.

Pripravnici će biti raspoređeni u sedam regionalnih centara Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji i Službi za selekciju stoke, čime će se dodatno stimulisati i unaprijediti poljoprivredna proizvodnja.

Lukšić je kazao da Vlada snažno podržava investicione aktivnosti u poljoprivrednom sektoru i da sprovode politiku koja će afirmisati povratak selu i poljoprivredi.

On je poručio da je konkurencija na evropskom tržištu poljoprivrednih proizvoda oštra, a početak pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom zahtijeva pažljivo promišljanje kako odgovoriti i tom izazovu.

"Poljoprivreda je jedna od najznačajnih grana ekonomskog razvoja Crne Gore i neizmjerni potencijal našeg budućeg razvoja kao ekološki orijentisane države", kazao je Lukšić na prijemu na Biotehničkom fakultetu.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Tarzan Milošević kazao je da je Vlada sa Zavodom za zapošljavanje (ZZZCG) i Biotehničkim fakultetom uspjela da obezbijedi zapošljavanje za oko 70 mladih ljudi.

"Uvođenje u posao visokoobrazovnih mladih stručnjaka uticaće na njihov dalji razvoj. Zato smo obavljanje pripravničkog staža u Ministarstvu i službama definisali strukturalno i organizovano kako bi uvođenje u posao bilo uspješno", objasnio je Milošević.

Dekan Biotehničkog fakulteta, Natalija Perović kazala je da taj fakultet ima obrazovnu, naučno-istraživačku i stručno-savjetodavnu funkciju. Prema njenim riječima, jedan broj najboljih mladih stučnjaka nakon obavljenog staža dobiće stalno zaposljenje u okviru savjetodavne službe, fitosanitarne uprave, Ministarstva, a možda i na fakultetu.

Andrijana Rakočević se, u ime pripravnika, zahvalila Vladi na pruženoj prilici da znanje koje su sticali na fakultetu primijene u struci i tako doprinesu razvoju crnogorske privrede.

Bonus video: