Od cijena glava boli i Budvane i Pljevljake

Predstavljamo koliko koštaju osnovne namirnice, voće i povrće u sedam opština, analiza pokazuje da je u gradovima u kojima je standard lošiji nego u Budvi skupo
576 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2012. 07:03h

Ukoliko živite u nekoj od siromašnijih opština u Crnoj Gori, sa najmanjom stopom zaposlenosti i najnižom prosječnom zaradom, ne znači da ćete u prodavnicama i na pijacama uspjeti da prođete i najjeftinije.

Tako stanovnici Ulcinja, grada bogatog potencijalima, jedino što mogu da kupe jeftinije nego u ostatku države je litar suncokretovog ulja koje u tom gradu košta 79 centi.

Građani nerado govore o načinu na koji preživljavaju, a oni koji su pristali na razgovor jedinstveni su u o ocjeni da se teško živi sa malim primanjima i visokim cijenama

Cijene osnovnih životnih namirnica, pokazala je uporedna analiza “Vijesti”, variraju od grada do grada i razlika je i po nekoliko eura. Različite su i prosječne plate po gradovima, koje su u gotovo svim opštinama niže u odnosu na proteklu godinu.

Upoređeno je oko 15 proizvoda (osnovne namirnice, meso, voće i povrće), cijene u kafićima i taksi usluge u Podgorici, Nikšiću, Pljevljima, Mojkovcu, Kolašinu, Ulcinju i Budvi.

Građani nerado govore o načinu na koji preživljavaju, a oni koji su pristali na razgovor jedinstveni su u o ocjeni da se teško živi sa malim primanjima i visokim cijenama.

Sa zaradama koje imaju zaposleni Ulcinjani teško se mogu napuniti kese u marketima ili na pijaci, gdje ih čekaju paprene cijene.

“Okrpiše nas, ali šta ćeš - kad je hrana u pitanju ništa nije skupo, to jest, mora se kupovati”, kazala je “Vijestima” Ulcinjanka koja nije željela da joj se ime objavi u novinama.

Junetina najskuplja u Kolašinu, piletina u Nikšiću

Najneujednačenije cijene su svježeg mesa. Kilogram junetine najjeftiniji je u Pljevljima i cijene se kreću od 4,80 eura do 5,80, dok je najskuplji u Kolašinu gdje košta 6,99 eura.

Piletina je najjeftinija u Podgorici po 2,49 eura, od 2,70 do 2,90 je u Pljevljima, Mojkovcu, Budvi i Ulcinju. U Kolašinu je 3,05 eura, Nikšiću od 4,75 do 4,90 eura i to je trenutno najviša cijena.

Kilogram šećera košta u svim gradovima gotovo isto, razlika je u desetak centi – od 73 do 85. U Nikšiću se može kupiti šećer i po nižoj i višoj cijeni. Po 85 centi je u Budvi.

Cijene voća i povrća na gradskim pijacama su različite, a to što se pored Glavnog grada prostiru Zetska i Bjelopavlića ravnica koje su nosioci poljoprivredne proizvodnje, ništa ne znači.

Jeftinije su samo breskve čiji kilogram košta 60 do 80 centi. U ostalim gradovima se najčešće mogu naći po cijeni od 1,20 eura. I kilogram paprika je u većini gradova po 50 centi, ali u Ulcinju košta i po euro.

Cijena kilograma jabuka je najniža u Podgorici - 50 centi, ali one kvalitetnije koštaju euro, koliko je kilogram i na pljevaljskoj pijaci. To je najniža cijena i za građane Mojkovca i Budve, dok je najviša 1,20 odnosno 1,30 eura.

Jabuke na ulcinjskoj gradskoj pijaci koštaju između 1,20 i 1,50 eura, banane od 0,80 do euro, breskve 1,30 do 1,50, krompir 30 do 50 centi, paradajz od 0,70 do euro, paprike 0,50 do euro, a tikvice 0,30 do 0,50 eura.

U marketu litar mlijeka u tetrapaku “dukat” košta 0,65 eura, ulja “dijamant” 0,79 eura, a kilogram šećera je 0,75 eura. Litar Imlekove kravice košta 0,83 eura, grčko suncokretovo ulje 1,23, a Kristalov šećer 0,79 eura. Kilogram piletine košta 2,93 eura dok u glavnoj mesari na pijaci kilogram junećih kotleta košta 5,90 eura, a meso od buta 6,70 eura.

U Mojkovcu najčešća plata 170 do 200 eura

Zarada prosječnog Mojkovčanina, u gradu u kojem samo nekoliko preduzeća radi, je prema zvaničnim podacima Monstata 434 eura. U neformalnom razgovoru sa Mojkovčanima jasno je da većina njih, ipak, prima zarade koje su znatno niže od 400 eura, a prosjek „vade“ oni koji primaju plate iz državnog budžeta.

Većina mladih zaposlena je kod privatnika u ugostiteljskim objektima i prodavnicama i, kako tvrde, primaju od 170 do 200 eura.

Osnovni bijeli hljeb u Mojkovcu košta oko 0,70 eura. Cijena ulja, u zavisnosti od prodavnice, je od 1, 25 do 1, 35 eura. Najniža cijena šećera u prodajnim objektima u centru grada je 0,80, a litra mlijeka u tetrapaku od 0,80 do 1,10 eura.

Većina građana Kolašina smatra da živi u skupom gradu gdje su cijene formirane sa nadom da će većina kupaca biti turisti

Kilogram jabuka košta euro do 1, 20, banana 0, 75 do euro, a breskve 1,10 do čak 1,40 euro. Kilogram krompira dostiže cijenu i do 40 centi. U Mojkovcu se ne može kupiti paradajz jeftiniji od 1,10 eura po kilogramu. Kilogram tikvica je 50 centi, a paprike, u zavisnosti od vrste, od 50 do 75 centi.

Kolašinci koji su pretežno zaposleni u opštinskoj ili državnoj adminstraciji ili u nekoj od brojnih trgovina ili ugostiteljskih objekata u prosjeku primaju 432 eura, dva eura manje od statističkog primanja Mojkovčana, ali 27 u odnosu na prošlogodišnje plate.

Skuplje jer cijene kroje za turiste

Većina građana Kolašina smatra da živi u skupom gradu gdje su cijene formirane sa nadom da će većina kupaca biti turisti.

Ni u Kolašinu, osim pazarnim danom, nema “zelene pijace”, a cijene voća i povrća i životnih namirnica su, u trgovinama u centru grada, previsoke i često neujednačene. U nekoliko najvećih prodavnica cijena hljeba je 70 centi, kilogram šećera košta od 76 do 80 centi.

Litar mlijeka u tetrapaku je oko 0, 95 eura, a ulja 1, 25 do 1, 40 eura. Za kilogram jabuka Kolašinci moraju izdvojiti od 1, 20 do 1, 35, za banane, u zavisnosti od kvaliteta od 0,95 do 1, 30, breskve dostižu cijenu od čak 1, 50 po kilogramu.

U gradu koji je poznat po uzgoju krompira kilogram košta oko 40 centi, dok je paradajz uglavnom od 1, 20 do 1, 30 eura. Paprike u nekim prodavnicama koštaju i do 80, dok su najjeftinije i vrlo slabog kvaliteta 0, 45 eura. Slična je cijena i kilograma tikvica.

Mnogi građani koji su kupovali na pijacama i u podgoričkim marketima odgovorili su “u prolazu”,poručujući da je teško podnijeti cijene koje su na evropskom ili iznad tog prosjeka

Bolja ponuda i činjenica da svi lanci marketa najveći dio prodavnica imaju upravo u Glavnom gradu, dovela je do toga da su pojedine cijene niže nego u drugim gradovima ili makar na istom nivou.

“Suprug i ja mjesečno zaradimo oko 800 eura. Podstanari smo i imamo dvoje djece. Kada početkom mjeseca platimo sve račune, ostane nam novca da se jedva prehranimo. Problem je što se u Podgorici sve plaća, čak i plastičnu kesu moram da platim, ako hoću da iz prodavnice iznesem ono što sam kupila”, kazala je radnica Milica Bojanić.

Mnogi građani koji su kupovali na pijacama i u podgoričkim marketima u petak, odgovorili su “u prolazu”,poručujući da je teško podnijeti cijene koje su na evropskom ili iznad tog prosjeka, sa crnogorskim uglavnom neredovnim platama i sadašnjim nivoom većine penzija.

Ovako je u glavnom gradu...

Upoređivane su cijene iz Albonine prodavnice u Moskovskoj ulici i Roda centra na Zabjelu. Litar ulja košta po 1,19 centi, a jednaka je cijena i kilograma pilećeg mesa 2,49 eura.

Cijene šećera, voća i povrća, mesa i mlijeka jesu na samom vrhu, ali ima identičnih i u siromašnijim sjevernim gradovima

Inače, cijene mlijeka se gotovo svakodnevno mjenjaju za po nekoliko centi gore ili dolje, jer je to jedan od proizvoda koji je najčešće na akcijskim sniženjima.

Na Velikoj pijaci u Podgorici kilogram banana košta najčešće euro, breskve su 60 do 80 centi, paradajz euro do 1,50 eura dok su paprika i tikvice po 50 centi.

Litar mlijeka u metropoli crnogorskog turizma je za pet centi jeftiniji nego u Kolašinu i košta 90 centi. Iako Budva važi za najskuplji grad u Crnoj Gori, namirnice koje su “Vijesti” upoređivale nijesu to potvrdile.

Cijene šećera, voća i povrća, mesa i mlijeka jesu na samom vrhu, ali ima identičnih i u siromašnijim sjevernim gradovima. Prosječna zarada u tom gradu je 479 eura.

Hljeb u Budvi od 0,70 do 2,30 eura

U zavisnosti od vrste hljeb u Budvi košta 70 centi do 2,30 eura, a brašno 45 do 70 centi. Litar ulja je 1,40 eura, kilogram šećera 85 centi, kilogram junećeg buta košta 6, 50 eura, a piletine 2, 80 eura. Na lokalnoj pijaci jabuke koštaju euro ili 30 centi.

Bez obzira na brojne neiskorišćene resurse, većina građana u Pljevljima je više, banana od 90 centi do 1,20 eura, breskve 1,20 do 1,40 eura, krompir 45 centi, a tikvice 5 centi više. Kilogram paradajza je euro do 1,40, a paprika 70 centi.

Pljevlja su prepoznatljiva po privrednom potencijalu, posebno rudnom i bogatstvu šumama...

Zahvaljujući zaposlenima u Termoelektrani, Rudniku uglja i nekoliko sličnih preduzeća, prosječna plata, prema statističkim podacima, iznosi 551 euro, bez obzira što mnogi građani imaju značajno niža i neredovna primanja.

U zavisnosti od kvaliteta brašna za kilogram treba izdvojiti 50 centi do 1,25 eura, a hljeb košta 70 centi koliko i litar mlijeka.

Ulje je 1,30 do 1,5 eura, šećer 80 cent. Kilogram junećeg mesa košta 4,80 do 5,8 eura, a pilećeg 2,70 eura.

Kilogram jabuka i banana na pijaci košta euro, dok su breskve za 20 do 50 centi skuplje.

U Nikšiću jabuke i banana koštaju od 1,10 do 1,30 eura, dok je kilogram breskvi 1,30 do 1,70 eura

Penzionerka iz Nikšića, ne želeći da se predstavi, je kazala da s obzirom na to da većina penzionera izdržava mlade, onda je teže izaći na kraj sa ovim cijenama.

“Dva smo člana u porodici i za hranu izdvojimo oko 500 eura i to je neki maksimum koji možemo sebi priuštiti da bismo mogli koliko-toliko kvalitetno, ali skromno, da se hranimo“, rekla je ona.

Prosječna plata u tom gradu je ispod državnog prosjeka, 485 eura, iako je veća u odnosu na prošlu godinu za šest eura.

U Nikšiću jabuke i banana koštaju od 1,10 do 1,30 eura, dok je kilogram breskvi 1,30 do 1,70 eura. Kilogram krompira je 30 ili 40 centi, paradajza euro do 1,50 eura, paprika 50 do 80 centi, a tikvica 30 do 50.

Cijena hljeba je od 50 do 70 centi, a brašna 41 do 96 centi. Brašno je trenutno jeftinije zbog akcijskog sniženja, a inače je najčešće 56 centi.

Litar mlijeka košta 79 centi do 1,09 eura, šećera 73 do 85 centi.

Kilogram junećeg mesa košta 6,15 do 6,40 eura, a pilećeg 4,75 do 4,90 eura.

Od Budve do periferije taksijem za 15 eura

Vožnja taksijem duga oko četiri kilometra u Budvi, ukoliko se koriste usluge nekog od taksi udruženja, košta oko pet eura, jer je start euro, koliko košta i kilometer vožnje.

Međutim, mnogo je skuplje ukoliko se vozi sa pojedinačnim taksi prevoznikom, koji naplaćuju start najčešće čak tri eura, a cijena vožnje od centra grada do najbliže periferije nekoga ko ne zna cijene taksi usluga u Budvi, koštaće 10 do 15 eura.

I Kolašin je grad skupih taksi usluga, pa je za pet kilometara vožnje potrebno izdvojiti od 3,50 do pet eura.

Sa druge strane, u susjednom i znatno siromašnijem Mojkovcu za istu pređenu kilometražu taksisti će naplatiti oko 2,5 eura. Slična je situacija i u Nikšiću gdje se ista usluga naplaćuje dva do 2,30 eura.

U Podgorici za vožnju od, primjera radi, glavnog gradskog trga do kraja Zabjela treba izdvojiti 2,50 do 2,70 eura. Start se ne naplaćuje, a cijena kilometra vožnje bude najčešće 40 do 50 centi.

Cijena taksi prevoza je najpovoljnija u Pljevljima gdje 1,20 eura košta do dva kilometra vožnje, a svaki naredni kilometar se naplaćuje po 40 ili 50 centi zavisno da li se radi o udruženju ili individualnim taksistima. Ukupna vožnja od oko četiri kilometra Pljevljake košta dva do 2,20 eura.

Budvanski “dojč” i pivo 5,50, a mojkovački 1,70 eura

Popularna “dojč” kafa u nekom od modernijih podgoričkih kafića na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, košta i do dva eura. Na manje “fensi” mjestima isto piće košta 1,20 do najčešće 1,50.

U kafićima, prikladnijim za džep većine građana, sokovi koštaju od euro do 1,2, ekspreso i turska kafa po 50 centi, a veliko nikšićko pivo euro

Mojkovac je poznat po niskim i ujednačenim cijenama u kafićima i kafanama pa “dojč” košta pola eura, koka kola i pivo su svuda po 1, 20 eura. U skladu sa reputacijom koja prati Budvu, u tom gradu nema skromnih kafića i sve cijene su ujednačene. U lokalima gdje Budvani i njihovi gosti najčešće izlaze “dojč” kafa košta dva eura, koka kola 2,10 do 2,50, a pivo dva do 3,5 eura.

Pristupačniji nikšićki kafići kafu prodaju po euro ili 1,20, a koka kolu i pivo za 1,20 do 1,50 eura. U skupljim lokalima koka kola je svuda po 1,50 dok za pivo treba izdvojiti 1,50 do 1,7 eura. Cijene u pljevaljskim lokalima su ujednačene tako da “dojč” kafa u tom gradu košta 0,90 eura, koka kola 1,20 eura, a pivo 1,20 do 1,40 eura.

Ukoliko odlučite da se osvježite u nekom luksuznijem kafiću u Ulcinju, cijene su uglavnom ujednačene. "Dojč" kafa u centru grada košta 1,40 eura, a ekspreso euro. Sokovi su 1,5 eura, a pivo od 1,5, koliko košta nikšićko, do 2,5 eura za uvozno.

U kafićima, prikladnijim za džep većine građana, sokovi koštaju od euro do 1,2, ekspreso i turska kafa po 50 centi, a veliko nikšićko pivo euro.

Galerija

Bonus video: