Kazna od 60 do 150 eura ako vozite dijete na prvom sjedištu

"Potreban je zakon da uvede red i “natjera” nas da koristimo ova izuzetno važna sjedišta za sigurniji prevoz djece"
2384 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2012. 13:45h

Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima, usvojen nedavno, predviđa da dijete do pet godina starosti mora biti u bezbjednosnom sjedištu, odnosno korpi koja je u vozilu pričvršćena sigurnosnim pojasom ili posebnim kopčama.

Izuzetak je da se dijete do tri godine može prevoziti na prednjem sjedištu, ukoliko se prevozi u bezbjednosnom sjedištu, odnosno korpi, koja je u vozilu pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu koja je okrenuta surotno pravcu kretanja vozila, kad vozilo nema ili je isključen bezbjednosni vazdušni jastuk.

Dijete u bezbjedonosnom sjedištu odnosno korpi mora biti vezano.

Neće se mijenjati odredba da se na prednjem sjedištu ne smije voziti dijete mlađe od 12 godina, ali kazne za to sada će biti od 60 do 150 eura.

Zbog neposjedovanja sigurnosnog sjedišta za djecu do 5 godina predviđena je kazna od 40 do 100 eura.

“Novi zakon o bezbjednosti u saobraćaju donosi nekoliko veoma dobrih noviteta kada je bezbjednost djece u pitanju, ali i jednu veliku brigu roditeljima s finansijske strane, kada je riječ o cijenama autosjedištima za djecu posebno”, kaže Kristina Mihailović iz Udruženja “Roditelji”.

Zakon da uvede red

Navodi da nije imala priliku da vidi konačnu verziju koju je usvojio parlament, ali ono što je pisalo u predlogu, kako ističe, predviđalo je obavezu korištenja autosjedišta i posebnih korpi za djecu do pet godina, prvi put u Crnoj Gori.

“Nažalost, potreban je zakon da uvede red i “natjera” nas da koristimo ova izuzetno važna sjedišta za sigurniji prevoz djece. Samo još da se zakon bude primjenjivao, jer ni prije nijeste smejli da prevozite dijete mlađe od 12 godina na prednjem sjedištu, a svjedoci smo da je to ogroman broj ljudi radilo”, ističe ona.

"Potreban je zakon da uvede red i “natjera” nas da koristimo ova izuzetno važna sjedišta za sigurniji prevoz djece"

Svakodnevno se, kaže, u saobraćaju mogu vidjeti djeca koja stoje držeći se za naslone prednjih sjedišta ili kleče na posljednjem sjedištu gledajući kroz zadnji prozor automobila, dok odrasli manju djecu često prevoze u naručju, jer misle da je to najsigurniji način prevoza, što je velika zabluda i može da bude izuzetno opasno.

Kaže da prema podacima sa sajta autosjedalice.info kod sudara pri brzini od samo 50 kilometara na sat dijete teško 5 kilograma zbog inercije postaje teško 100 kilograma, a ruke nijesu dovoljno snažne da ga zadrže od izlijetanja.

“Odredbe novog zakona definitivno jesu pozitivne, ali bi ga morao „pratiti“ i neki akt tipa pravilnika koji bi propisivao da autosjedišta koje se koriste moraju biti atestirana i u skladu s direktivom ECE R44”, navodi ona.

Sjedišta za djecu skuplja nego u regionu

Da bi sjedišta za djecu dobila oznaku saglasnosti s ovom direktivom, kako ističe ona, mora se ispuniti niz zahtjeva za oblikovanjem i konstrukcijom, kao i da se prođu brojni testovi učinkovitosti.

“To je veoma važno regulisati odmah na početku primjene zakona, jer su se u Crnoj Gori već neko vrijeme pojavila izuzetno i nerealno jeftina sjedišta koja ne odgovaraju nijednom bezbjednosnom, ni standardu kvaliteta. Njihova cijena je i po nekoliko puta manja od sjediša koja imaju ateste i upravo zbog toga mogu biti primamljiva roditeljima” , kaže ona.

Ističe kako čak 60 odsto roditelja vozača u Crnoj Gori ne koristi ili nikada nijesu koristili sjedišta za djecu i kao razloge za to navode njihovu visoku cijenu.

“Cijena je definitivno jedan od glavnih razloga zašto se sada mali broj sjedišta koristi u Crnoj Gori i država bi morala da pronađe neki model podrške roditeljima da bi lakše ispunili nove zakonske obaveze” navodi Mihailović.

Kaže kako su roditelji saglasni u tome da je dječja oprema, a posebno sjedišta, puno skuplja u Crnoj Gori nego u regionu i svijetu, i da pri tom izbor nije prevelik.

Cijene sjedišta za djecu u specijalizovanim prodavnicama u Crnoj Gori kreću se od 78 do 350 eura.

Bonus video: