Podgorica: Zmije ujele više od deset ljudi

Bajagić: Nema razloga za paniku, jer najčešće ima dovoljno vremena za pružanje adekvatne medicinske pomoći
116 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 07.07.2012. 11:26h

Zbog ujeda zmije, najmanje desetak građana završilo je u posljednjih mjesec i po u Urgentnom centru.

Direktor dr Vladimir Dobričanin istakao je da niko nije stradao, pojasnivši da su pomoć nakon ujeda zmije zatražili uglavnom stariji ljudi, ili djeca, sa seoskih područja.

I u Hitnoj pomoći registrovali su jedan slučaj, ali se njim građani češće javljaju zbog ujeda raznih insekata.

U objema ustanovama tvrde da imaju dovoljno seruma protiv ujeda otrovnica i ističu da je tako i u svim gradskim, prigradskim i seoskim ambulantama.

"Sve ambulante uredno se snabdijevaju. U stalnoj smo komunikaciji sa ljekarima, kojima se serumi, prema potrebi, odmah dostavljaju”, saopštili su juče “Vijestima” iz Doma zdravlja.

Dobričanin je pojasnio da se, nakon ujeda zmije, pacijenti uglavnom hospitalizuju 24 sata, ili se nakon šestočasovnog zbrinjavanja upute na kućno liječenje.

"Većinom su do sada to bile rutinske procedure zabrinjavanja pacijenata, bez komplikacija. S obzirom na to da serum može da izazove ozbiljne alergijske reakcije, primjenjuje se većinom kod jakih reakcija na ujed otrovnice”, kazao je Dobričanin.

Ako dođe do ujeda zmije, Dobričanin savjetuje da se bolno mjesto ugriza pokrije gazom, ili krpom, uz stalno hlađenje rane, a potom da se osoba odveze u najbližu zdravstvenu ustanovu.

"Ne savjetuje se nikako podvezivanje rane, ili njeno zasijecanje, jer može doći do infekcije, ili krvarenja. Takođe, u narodu učestalo isisavanje otrova iz rane, veoma je opasno. Prvi simptomi ujeda otrovne zmije su oticanje, koje se brzo širi, a potom mučnina, ubrzan rad srca, promjene krvnog pritiska, povraćanje, grčevi, nesvjestica”, pojasnio je Dobričanin.

Nema razloga za paniku, jer najčešće ima dovoljno vremena za pružanje adekvatne medicinske pomoći

"Svaki ujed, pa čak i sumnju na ujed, upućujemo u Urgentni blok, jer simptomi mogu da se razviju i nakon više sati. Pacijenti uglavnom ne znaju koja ih je vrsta zmije ujela,a serum često izaziva alergijske reakcije. Da bi se sve to ispitalo potrebne su laboratorijske analize koje se obavljaju samo u većim zdravstvenim ustanovama”, kazao je Bajagić.

On smatra da nema razloga za paniku, jer najčešće ima dovoljno vremena za pružanje adekvatne medicinske pomoći.

Herpetolog u Zavodu za zaštitu prirode Ruža Ćirović ranije je “Vijestima” kazala da treba biti oprezan, jer su zmije prinuđene da traže vodu zbog velike vrućine.

Oprezno sa serumima

U privatnim apotekama tvrde da građani kupuju serume po cijeni od 18 do 20 eura, ali Dobričanin apeluje da ih sami ne koriste.

“Traže ih uglavnom ljudi koji odlaze na selo, iz predostrožnosti. Na njima je istaknuto uputstvo, tako da su bezbjedni”, kazala je prodavačica u jednoj apoteci.

Dobričanin upozorava da serumi mogu da izazovu ozbiljne alergijske reakcije.

“Uz to, moraju biti strogo propisano čuvani prije upotrebe, te građani time samo rizikuju da dodatno ugroze život”, pojasnio je Dobričanin.

U apotekama navode da veća potražnja vlada za preparatima za ublažavanje simpotoma nakon ujeda komaraca i drugih insekata, koji ublažuju bol, smanjuju otok, crvenilo ili svrab.

Bonus video: