Udruženje mladih sa hendikepom tužilo Ministarstvo finansija

Udruženje je Katnića pitalo i da li je novac iz Fonda u istom periodu, potrošen po bilo kom drugom osnovu
1 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.07.2012. 17:20h

Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore pokrenulo je upravni spor protiv Ministarstva finansija, saopštila je direktorica Marina Vujačić.

Ona je objasnila da je Udruženje 10. maja od resora Milorada Katnića tražilo stanje na računu Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom za 30. decembar prošle godine, kao i informaciju o prilivu novca od početka ove godine do kraja aprila. Međutim, Ministarstvo se nakon početnog oglušavanja na zahtjeve, proglasilo nenadležnim.

“Interesovalo nas je koliko je zahtjeva podnešeno od strane poslodavaca po osnovu zapošljavanja lica sa invaliditetom u toku ove godine, a koliko novca od ukupne cifre je uplaćeno za subvencije poslodavcima radi zapošljavanja lica sa invaliditetom”, kazala je Vujačić.

Udruženje je Katnića pitalo i da li je novac iz Fonda u istom periodu, potrošen po bilo kom drugom osnovu ili namjeni koja nije propisana Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom.

Ministarstvo je, smatra Vujačić, postupilo protivno zakonu, iako se u Zaključku pozvalo na njegove odredbe i uputilo Udruženje na Fond za profesionalnu rehabilitaciju.

“Kako nadležnost ne može biti u Fondu, jer Fond nije posebno pravno lice to smo podnijeli tužbu za pokretanje Upravnog spora. Ovakvim postupkom želimo pokazati da smo veoma dobro upoznati sa zakonskim pravima i obavezama koje je usvojila naša država, a tiču se svih pravnih i fizičkih lica. S obzirom na to zahtijevamo poštovanje istih od strane nadležnih organa”, zaključila je Vujačić.

Poslovanje Fonda je predmet kritika nevladinog sektora od njegovog osnivanja, jer se godišnji budžeti tog organa, svake godine slivaju u državnu kasu, a ne u investicije za poboljšanje položaja i zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Budžet Fonda se puni iz džepa poslodavaca koji među zaposlenima nemaju osobe sa invaliditetom, na što ih Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju te populacije obavezuje.

U protekle tri godine u taj Fond se slilo oko 10 miliona eura.

Da je primjedba nevladinih organizacija na mjestu govori i podatak da su očekivanja da će u 2012. godini u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju biti uplaćeno oko šest miliona eura, a da je za osobe sa invaliditetom predviđeno svega 1,5 miliona eura, ako se odbije stavka za pripravnike.

Bonus video: