Marković: Nacrtom zakona o medijima Vlada želi da disciplinuje nezavisne medije

"Pozivam Vladu da ovu činjenicu i nezadovoljstvo u medijskoj zajednici uzme u obzir i uloži dodatni napor kako bi saslušala predstavnike najvećih štamapanih medija prije bilo kakvog razmatranja na nekoj od sjednica"
93 pregleda 3 komentar(a)
Nikola Marković, Foto: Boris Pejović
Nikola Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.06.2018. 09:42h

Nacrt zakona o medijima nema podršku većine štampanih medija, saopštio je predstavnik tih medija u Radnoj grupi za izradu zakona Nikola Marković.

Prema njegovim riječima, bez učešćaa najačih medija u državi ne može se napraviti kvalitetno zakonsko rješenje.

"Pozivam Vladu da ovu činjenicu i nezadovoljstvo u medijskoj zajednici uzme u obzir i uloži dodatni napor kako bi saslušala predstavnike najvećih štamapanih medija prije bilo kakvog razmatranja na nekoj od sjednica", naveo je Marković u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

On je kazao da će, ukoliko Vlada to ne učini, biti jasno da je promjena medijskih zakona rađena kako bi se disciplinovali nezavisni mediji, a ne da se pravno regulise ta oblast.

Marković je rekao da kao kao član Radne grupe koja je trebalo da pripremi nacrt zakona, nije zadovoljan načinom i brzinom kojom se pristupilo izradi tog dokumenta.

"Kao predstavnik štampanih medija moram da konstatujem da nijedno od rješenja koje sam predložio suštinski nije prihvaćeno, već je ili odbijeno ili do te mjere iskarikirano partijskim preglasavanjem da je pretvoreno u svoju suprotnost", kazao je Marković.

On je rekao da je zbog svega toga obavijestio Radnu grupu da usvojeni nacrt nema podršku većine štampanih medija, što je i zapisnički konstatovano.

Marković je naveo da je u izvještaju Evropske komisije, ali i u kasnijim izjavama najviših zvaničnika Evropske unije, istaknuta potreba da se medijska situacija znatno unaprijedi obzirom da je Crna Gora u toj oblasti dobila najgore ocjene.

On je kazao da način rada i predložena rješenja na Radnoj grupi umjesto javnog interesa obezbjeđuju interes partijskih vojnika i predstavljaju fingiranje zbog evropskih štrikova da se nešto radi kako bi se navodno zakonski okvir unaprijedio.

"Imajući u vidu dosadašnji diskriminatorski stav vlasti prema profesionalnim i slobodnim medijima bojim se da je ovo samo način da se kroz formu zakona kritički mediji dovedu u podreženi položaj", rekao je Marković.

On smatra da će, ako Vlada prihvati ovakvo rješenje posledice biti pogubne ne samo po medijsku scenu već i po društvo u cjelini.

"Ako već uporno vladajuća garnitura poziva medije da budu što profesionalniji onda nek nam, umesto pokušaja da se nagrade partijski vojnici, omoguće zakonske uslove da se profesionalni standardi unapređuju. Svojim daljim odnosom prema predlozima najrelevantnijih štampanih medija Vlada će pokazati šta joj je u stvari bila namjera", zaključio je Marković.

Bonus video: