Crna Gora 45. u svijetu po indeksu inovacija

Od Balkanskih država najbolje je rangirana Hrvatska, Bugarska je na 43., Srbija na 46., Rumunija 52., a Makedonija na 62. mjestu
1 komentar(a)
Crna Gora, zastava, Foto: Flickr
Crna Gora, zastava, Foto: Flickr
Ažurirano: 04.07.2012. 13:45h

Crna Gora našla se na 45. mjestu u konkurenciji od 141 zemlje po Globalnom indeksu inovacija za 2012. godinu. Podatke o inovativnosti objavili su Internacionalna biznis škola INSEAD i Svjetska agencija za intelektualnu svojinu WIPO - koja radi pri Ujedinjenim nacijama.

U izvještaju te agencije navodi se da se nastavlja dinamičan razvoj inovacija u zemljama kao što su Litvanija, Malezija, Kina, Crna Gora, Srbija, Moldavija, Jordan, Ukrajina, Indija, Mongolija, Jermenija, Gruzija, Namibia, Vijetnam, Svazilend, Paragvaj, Gana, Senegal, ali i Kenija i Zimbabve.

Od Balkanskih država najbolje je rangirana Hrvatska, Bugarska je na 43., Srbija na 46., Rumunija 52., a Makedonija na 62. mjestu. Lideri u inovacijama prema izvjšetaju WEPO-a su Švajcarska, Švedska i Singapur, koje prate Finska, Belika Britanija, Holandija, Danska, Hong Kong, Irska i Sjedinjene Američke Države.

Švajcarska je prepoznata kao najbolje rangirana zemlja po inovacijama u Evropi, SAD u Sjevernoj Americi, Singapur u jugoistočnoj Aziji i Okeaniji, Izrael u sjevernoj Africi i zapadnoj Aziji, Čile u Latinskoj Americi i Karibima, Indija u centralnoj i južnoj Aziji i Mauricijus u sub - saharskoj Africi.

Bonus video: