Ubraće gubitak ako cijena lubenice bude ispod 10 centi

Dok prodaja lubenica ne ide loše, poljoprivrednici muče drugu muku - kako prodati drugo povrće kojemu cijena svakog dana opada
145 pregleda 10 komentar(a)
lubenica, Foto: Luka Zeković
lubenica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.07.2012. 07:55h

Podgoričke pijace su ovih dana preplavljene lubenicama, jer su poljoprivrednici iz Zete i Malesije i ove godine proizveli velike količine, uprkos lanjskoj katastrofalnoj sezoni kada su ogromne količine istrulile na njivi.

Ni prošlogodišnji gubitak od gotovo 25.000 eura, ni to što mu AD "Plodovi Crne Gore" još nijesu isplatili lanjska dugovanja, nije obeshrabrilo poljoprivrednika iz Malesije Alberta Camaja da tržištu ovog ljeta ponudi ogromne količine lubenice koju je zasadio na 50 rala.

"Ove godine sam za kupovinu gotovog sjemena iz Albanije uložio čak 12.000 eura. Lubenicu prodajem po 15 centi, a ima i onih koji je daju za 12 ili 13 centi", kazao je Camaj.

Paprike jeftine, krompir truli

Dok prodaja lubenica ne ide loše, Albert muči drugu muku - kako prodati drugo povrće kojemu cijena svakog dana opada.

"Papriku prodajem po 20 centi, a paradajz po 25. To mi je prva berba... Šta će biti za dva ili tri dana, kad je sad tako loša prodaja. Nema otkupa, u veoma smo teškoj situaciji", ispričao je Camaj.

Problem je što naši proizvođači uglavnom proizvode lubenice teške preko 20 kilograma koje se eventualno mogu plasirati samo na tržište BiH

Prema procjenama predsjednika poljoprivrednih proizvođača Malesije Smailja Čunmuljaja, poljoprivrednici iz tog kraja su ove godine proizveli nešto manje količine lubenice u odnosu na prošlu godinu.

"Ove godine je proizvedeno više krompira te je otud nastao poremećaj na tržištu. Prodaje se po izuzetno niskoj cijeni od čak 10 centi", kazao je Čunmuljaj.

Kada je riječ o lubenicama, on smatra da visoke temperature neće mnogo uticati na prinos i ističe da su veoma dobrog kvaliteta.

"Masovnija berba tek slijedi. Za očekivati je da će ponuda i potražnja na podgoričkim pijacama biti na odgovarajućem nivou", smatra Čunmuljaj.

Predsjednik poljoprivrednih proizvođača Zete Mladen Aligrudić kazao je da su zetski poljoprivrednici zasadili gotovo iste količine lubenice kao i prošle godine, ali da je zbog vremenskih kolebanja sa početka godine rod smanjen.

"Na osnovu iskustva jednog od proizvođača iz Zete koji je već ponudio određene količine tržištu rod je podbacio za 20 do 30 odsto. Ipak očekuje se dosta lubenice. Sreća je što će ove godine konkurencija biti manja, jer je albanska roba našla tržište u Hrvatskoj", ispričao je Aligrudić.

Vani najbolje prolaze male lubenice

Ističući da poljoprivrednici od sezone očekuju makar da povrate uloženo, on se nada da se neće ponoviti prošlogodišnji scenario sa lubenicama i naglašava da bi svaka prodaja ispod deset centi proizvođače dovela u minus.

Iz Ministarstva poljoprivrede saopšteno da su kroz ovogodišnji agrobudžet definisali podršku otkupljivačima

Aligrudić je kazao da su nove subvencije predviđene ovogodišnjim Agrobudžetom dobre, ali da ih mnogi poljprivrednici neće iskoristiti.

“Agrobudžet je kasno donešen. Mnogi proizvođači nijesu sačuvali račune za sjeme i slično koje su nabavljali početkom godine. Zato apelujem na nadležne da ga donesu makar jednu godinu unaprijed. Ovako se može desiti da ulažemo u jednu poljoprivrednu granu, a da Agrobudžetom koji se donese 31. maja to ne bude predviđeno”, upozorio je Aligrudić.

Otkupa će biti, ali se cijena ne zna

Iz Ministarstva poljoprivrede “Vijestima” je saopšteno da su kroz ovogodišnji agrobudžet definisali podršku otkupljivačima – izvoznicima poljoprivrednih proizvoda, bilo da je riječ o povrću ili voću do nivoa 20 procenata vrijednosti izvezenih sezonskih viškova svježeg voća i povrća.

“To, naravno, podrazumijeva otkup lubenice i paradajza. Cijene proizvoda nijesu unaprijed utvrđivane i zavisiće od tržišnih kretanja kao što je praksa već nekoliko godina unazad. Ova mjera biće usmjerena prema svim otkupljivačima koji izvezu naznačene proizvode i dostave odgovarajuću dokumentaciju kojom će dokazati ostvareni iznos”, saopšteno je iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora ističu da je značajno da poljoprivredni proizvođači koji imaju viškove odmah kontaktiraju AD “Plodove” i druge firme koje se bave otkupom voća i povrća kako bi ugovorili otkup svojih proizvoda.

Bonus video: