Danilovgrađanima najprimamljivija plaža Gaz, iako nije za kupanje

Većina Danilovgrađana spas od velikih vrućina i ovog ljeta pronašla kraj Zete iako veći dio rijeke zbog prljavštine nije za kupanje
357 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2012. 13:48h

Spas od velike vrućine Danilovgrađani ovih dana uglavnom traže na rijeci Zeti. Na nekoliko gradskih plaža, ali i na Slapu Zete broj kupača iz dana u dan se povećava, što prethodnih nekoliko godina nije bio slučaj.

Najveći broj kupača svakodnevno je na plaži Gaz, a Danilovgrađani i ove godine izbjegavaju plažu kod gradskog mosta. Taj dio rijeke nije primamljiv, jer se sve otpadne vode iz Danilovgrada slivaju direktno u Zetu. Jedan sliv je odmah iznad mosta, drugi stotinjak metara uzvodno na Kosaču. Najveći sliv odvodnih voda je nizvodno od mosta, u Landži.

Miloš Kadović iz Danilovgrada svakog dana sa društvom uživa na plaži Gaz. Sve plaže koje su nizvodno od tog dijela izbjegava zbog zagađenosti.

“Svakog dana sam ovdje, spasavam se od vrućine. Neko se kupa, neko uživa u hladovini, drugi se igraju. Uglavnom nas dosta dolazi. Nekada nas je na ovoj plaži po tridesetoro, nekada više ili manje. Zavisi od obaveza. Ovdje gdje se mi kupamo Zeta je relativno čista, ima nekih djelova gdje nije, nizvodno je malo prljavija”, kazao je Kadović, kog smo zatekli da odmara u hladu topole na Gazu.

Ne održava se

Plaža na Gazu prirodna je i za mnoge jedna od najljepših na rijeci Zeti. Plaža kod gradskog mosta iako uređena, ne održava se. Ispod gradskog mosta, ostaci od polomljenih flaša, limenke od piva, grane koje je Zeta dok je njen vodostaj bio veći nanijela, pecaroši i tek poneki posjetilac koji se drži hladovine.

Jedan od njih “Vijestima” je kazao da se ne kupa na Zeti već godinama, ali voli da sjedi blizu vode.

“Ogromne su vrućine, mi koji nemamo novca da odlazimo na more, ostajemo ovdje. Igramo karte, vozimo se lađom. Zeta nam je jedini spas i stalno smo tu uprkos tome što nam zagađuju rijeku, što su od prirodne napravili betonsku plažu, koju, kao što vidite ni ne održavaju, i uprkos tome što su prije nekoliko godina posjekli topole stare 60 godina koje su uz ovaj most i našu rijeku bile zaštitni znak Danilovgrada”, kazao je Danilovgrađanin koji je insistirao na anonimnosti.

Na Slapu na Zeti “Vijesti” su zatekle tek nekoliko kupača, koji kako su kazali, dolaze svkodnevno i jednog pecaroša, na “Pažićkoj” plaži grupa od nekoliko djece, a na nekoliko mjesta, na kojima je to moguće, stariji sugrađani roštiljali su ispod topola.

Galerija

Bonus video: