Pejčinović toliko prestupa nije mogao da istrpi

“Tek sad sam uvidio da sam u zabilješci napisao da je riječ o grešci, a u Zaključku iz decembra da je Čobeljić napravio disciplinski prestup”
256 pregleda 3 komentar(a)
Nenad Čobeljić, Foto: Savo Prelević
Nenad Čobeljić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.07.2012. 14:29h

Pukovnik Ramiz Pejčinović je saznao da je napravio grešku kada je u službenoj zabilješci iz oktobra prošle godine ponašanje lidera Sindikalne organizacije Vojske potpukovnika Nenada Čobeljića okarakterisao kao grešku.

To je Pejčinović kazao svjedočeći pred Vojno-disciplinskim vijećem, gdje se Čobeljić tereti za niz navodnih propusta u radu, koji su rezultirali njegovoj suspenziji sa posla u decembru prošle godine.

“Tek sad sam uvidio da sam u zabilješci napisao da je riječ o grešci, a u Zaključku iz decembra da je Čobeljić napravio disciplinski prestup”, kazao je on.

Advokat Čobeljića Vladan Bojić je naglasio da je riječ o različitim pojmovima, i da je Pejčinović na osnovu propusta napravio Zaključak u decembru prošle godine.

Pejčinović je kazao da nije on prvi koji je disciplinski kažnjavao Čobeljića.

“Odlučio sam da ga postavim na to mjesto, jer sam želio da mu dam šansu. Nijesam želio ni jednog trenutka nekome da naškodim, ali kako su greške i propusti postajali sve vidjeliviji, morao sam ih sankcionisati”, kazao je on.

Pukovnik je imao objašnjenje i za čekanje od septembra, kada je uočen prvi propust, do decembra, kada je preuzeo konkretne mjere.

“U tom roku je napravio toliko prestupa, pa sam morao pokrenuti disciplinksi postupak u decembru”, kazao je on.

Bojić je ukazao da je pravilo da se disciplinske kazne brišu iz baze podataka nakon isteka od dvije godine, što u ovom slučaju nije urađeno.

“Ovo je očigledan propust Vojske Crne Gore”, kazao je Bojić.

U toku višesatnog ispitivanja, Pejčinović nije konkretno odgovorio da li je tokom prošle godine još neko disciplinski odgovarao zbog propusta sličnih Čobeljićevim.

“Obaveza okrivljenog je bila da pripremi i uradi dokumenta za referisanje, a on je mimo mog znanja naredio da se to ne radi. Nijesam mu tražio objašnjenje već sam napravio službenu zabilješku”, kazao je Pejčinović.

On nije želio da komentariše navode odbrane da je neposredno prije podnošenja kompletnog zaključka o “ponašanju” Čobeljića, postao član druge sindikalne organizacije koja djeluje u Vojsci.

“To je moje lično pravo”, kazao je on.

Ministarstvo odbrane krajem prošle godine pokrenulo je nekoliko disciplinskih postupka protiv Čobeljića zbog, kako su saopštili, ozbiljnih propusta u službi. Saopštili su i da te disciplinske mjere nemaju nikakve veze sa njegovim sindikalnim djelovanjem.

Predsjednik Sindikalne organizacije VCG je na početku pretresa pred Vojno-disciplinskim vijećem kazao da se postupak protiv njega vodi zbog sindikalnog djelovanja.

Cobeljić je tom prilikom saopštio da disciplinski postupak nije pokrenut odmah po navodnoj povredi vojne discipline, već je to urađeno nakon konferencije za novinare na kojoj je ukazivao na kontinuitet antisindikalne diskriminacije u Vojsci.

Bonus video: