Prva banka upisala hipoteku na dio "Vile montenegro"

Prva banka je upisala hipoteku na dvorište površine 252 kvadrata, kao i dvoetažnu zgradu od 492 kvadrata sa zabranom otuđenja
3 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2012. 16:04h

Misteriozna ofšor kompanija „Manola management LTD“ sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, koja je prije više od godinu kupila „Vilu Montenegro“ na Svetom Stefanu od kontroverznog beogradskog biznismena Stanka Subotića Caneta, postala je u međuvremenu klijent Prve banke.

Naime, banka čiji su većinski akcionari Aco Đukanović i njegov brat, lider DPS-a Milo Đukanović, stavila je hipoteku na dvoetažnu građevinu, na ime kredita od 120 hiljada eura - otkrile su „Vijesti“ uvidom u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

Prva banka je upisala hipoteku na dvorište površine 252 kvadrata, kao i dvoetažnu zgradu od 492 kvadrata sa zabranom otuđenja.

Prethodno je Opština Budva upisala hipoteku na prvi sprat drugog dijela “Vile Montenegro” površine 103 kvadrata zbog duga novog vlasnika najluksuznije vile na Crnogorskom primorju od 2.616 eura na ime poreza na nepokretnost.

„Vila Montenegro“ iznenada je prošle godine, nakon što je srpsko tužilaštvo tražilo zapljenu imovine Subotića, prešla u vlasništvo „Manola management LTD“ na koju se vodi 1790 kvadrata zemljišne parcele i 959 kvadrata stambenog prostora. Firma sa dalekih ostrva prenijela je u svoje vlasništvo dvije kaskadne zgrade, koje su međusobno povezane.

Kako „Vijesti“ saznaju, novi vlasnik je nedavno i preuredio unutrašnjost vile, koja je godinama unazad bila sinonim luksuza te tajnih zabava i žurki. Opremljena skupocjenim namještajem i tehnikom, visokokomforna, prvi mali hotel u Crnoj Gori koji je kategorisan sa pet zvjezdica. Vila je godinama unazad i prestižno mjesto boravka gostiju sa dubokim džepom.

Zdanje koje se nalazi naspram ostrva Sveti Stefan, ima prelijepi pogled na ovo nekada najpopularnije ljetovalište u bivšoj Jugoslaviji. Cane je, osim vile, u svome vlansništvu imao i veliku neizgrađenu parcelu u susjedstvu vile, na koju je planirana izgradnja turističkih kapaciteta. Međutim, detaljni urbanistički plan Sveti Stefan, kojim je bila predviđena izgradnja kaskadne 10-spratnice, koja bi se spuštala niz brdo, do samog ulaznog puta u hotelski kompleks Sveti Stefan, ni poslije šest godina nije donijet.

Protiv Caneta u Srbiji je prije tri godine provedena finansijska istraga zbog optužnice da je predvodio grupu švercera cigareta, koja je u periodu od 1995. do 1996. oštetila budžet za 56 miliona njemačkih maraka i skoro osam miliona dolara. Okružni sud u Beogradu je donio rješenje da se Subotiću privremeno oduzme “Vila Montenegro” u Crnoj Gori u okviru finansijske istrage koja se protiv njega vodi zbog sumnje da je stečena imovina nastala kao posljedica krivičnog djela.

U jeku sudskog procesa pojavila se firma sa Djevičanskih Ostrva , koja se uknjižila kao novi vlasnik Canetove imovine na Svetom Stefanu. U međuvremenu, srpski specijalni sud osudio je u odsustvu Caneta na šest godina zatvora.

Iako se spekuliše da li je uopšte došlo do prodaje Vile, odnosno da je Subotić samo otvorio drugu firmu i vlasništvo prebacio na nju kako bi izbjegao zahtjev beogradskog suda koji je izrekao privremenu mjeru zabrane raspolaganja imovinom pa potom i zapljenu, to nikada nije potvrđeno.

Cane i dalje vlasnik parcele na Svetom Stefanu

Iako je Subotić prodao gotovo cijelu imovinu na Svetom Stefanu, koja je ujedno i najatraktivnija parcela u ovom ljetovalištu sa pogledom na ostrvo Sveti Stefan, ipak je za sebe zadržao omanji komad zemlje od 464 kvadrata.

Kako su „Vijesti“ pronašle, Cane je i dalje uknjižen kao vlasnik parcele od 464 kvadrata, gdje se osim njegovog imena Stanko Subotić, navodi samo adresa da je iz Beograda. Iako nije dokazano da li iza ofšor firme “Manola” stoji Cane, matični brojevi ove ofšor firme i Subotića su gotovo identični razlikuju se samo u četiri posljednje cifre.

Tako matični broj firme sa Djevičanskih Ostrva, kako se navodi u registru Uprave za nekretnine je 6036000005634, dok je matični broj kontroverznog srpskog biznismena 6036000003618.

Bonus video: