Od danas do 1. oktobra možete izabrati stomatologa

Crnogorski osiguranici će od danas moći da biraju izabranog doktora stomatologije, na način na koji su birali izabrane ljekare, pedijatre ili ginekologe
268 pregleda 8 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Arhiva Vijesti
Kenan Hrapović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.07.2012. 09:01h

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Kenan Hrapović kazao je „Vijestima” da će crnogorski osiguranici od danas moći da biraju izabranog doktora.

" Osiguranici su u obavezi da izaberu doktora stomatologije do 1. oktobra. Na taj način doći će se do tačnih podataka o broju osiguranika koji su formalno izabrali doktora stomatologa", kazao je on.

Izabranog stomatologa biraju osiguranici koji imaju pravo na besplatnu stomatološku zaštitu.

Osiguranici mogu izabrati doktora stomatologa u područnim filijalama Fonda za zdravstveno osiguranje u svim opštinama ili u stomatološkoj ambulanti u kojoj osiguranik želi da izabere doktora stomatologa s kojom je Fond zaključio ugovor.

Doktor stomatologije se bira na godinu dana, a ukoliko osiguranik nije zadovoljan njegovom uslugom, u propisanim slučajevima, može promijeniti ljekara i prije isteka roka od godine dana.

Hrapović je objasnio da je izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju povećan obuhvat osiguranih lica koja će imati pravo na stomatološku zdravstvenu zaštitu.

" Pored lica do 18 godina, žena u toku trudnoće i lica starijih od 65 godina, na preventivne usluge bolesti usta i zuba imaju pravo djeca, učenici i studenti, do navršene 26. godine, oboljeli od epilepsije, multiple skleroze, mišićne distrofije, cerebralne paralize, paraplegije i kvadriplegije, mentalno oboljela i lica ometena u razvoju u skladu sa kriterijumima regulisanim posebnim propisima, slijepa i gluvonijema lica", kazao je Hrapović.

Pravo na preglede, dijagnostiku i liječenje bolesti usta i zuba, shodno novim rješenjima, imaju djeca, učenici i studenti, do navršene 26. godine života, lica mentalno oboljela i lica ometena u razvoju u skladu sa kriterijumima regulisanim posebnim propisima. Stomatološko-protetske usluge biće obezbijeđene osiguranicima starijim od 65 godina i maloljetnicima, a u okviru tog paketa usluga uključena je i hitna stomatološka pomoć.

"Zakonskim izmjenama povećan je broj osiguranih lica koja će imati pravo na besplatnu stomatološku zdravstvenu zaštitu gdje posebno ističem studentsku populaciju. S druge strane, novac opredijeljen za stomatološku zdravstvenu zaštitu svake godine je manji. Tako je za 2011. godinu opredijeljeno 4,56 miliona eura, što je manje za više od milion u odnosu na godinu ranije"kazao je Hrapović.

Smanjivanje izdvajanja za stomatologiju nastavljeno je i ove godine, pa je oppredijeljeno 3,8 miliona eura, što je, u odnosu na prošlu godinu, manje za 760 hiljada eura.

"Dakle, sa znatno nižim iznosom opredijeljenih sredstava za stomatološku zdravstvenu zaštitu, stomatološke usluge će koristiti značajno veći broj osiguranika u Crnoj Gori, a studenata je samo oko 26.000", kazao je Hrapović.

On je podsjetio da je Fond ove godine izabrao 169 stomatoloških ambulanti koje će pružati usluge izabranog doktora stomatologa i usluge doktora ortodonta.

"Finansiranje u budućem ugovornom periodu biće u okviru raspoloživih finansijskih sredstava planiranih budžetom Fonda za ove namjene. Novac će se na mjesečnom nivou dijeliti po opštinama, a zatim na broj ugovornih davalaca stomatološke zdravstvene zaštite", kazao je Hrapović.

Reforma stimulisala stomatologe

Hrapović je podsjetio da je reforma stomatološke zdravstvene zaštite realizovana 2008. godine, kada je organizovana kao privatna zdravstvena djelatnost. - Tada se startovalo sa novim modelom finansiranja u stomatologiji u kojem se plaćaju stvarno pružene usluge osiguranicima, a ne prostorni i kadrovski kapacitet kakva je praksa bila do tada. Promjena u organizaciji statusa stomatološke djelatnosti, kao i promjena modela načina finansiranja, dovela je do stimulisanja rada doktora stomatologije, individualne odgovornosti i do garancije da će građani, slobodno birajući doktora, dobiti kvalitetnu i na vrijeme potrebnu uslugu - kazao je on.

Bonus video: