Budva: Vodovod na gubitku više od milion eura, kući mora sto radnika

Poražavajući podatak o gubitku od 1.077.817 eura sa kojim je ovo javno preduzeće završilo prošlu godinu, mogao bi se ove godine udvostručiti
65 pregleda 3 komentar(a)
Voda, Budva, Vodovod, Foto: Arhiva "Vijesti"
Voda, Budva, Vodovod, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.07.2012. 07:24h

Da bi izbjegao sigurni gubitak od najmanje milion eura ove godine, upravo sa kolikim je završio poslovnu 2011, gradski Vodovod moraće se prije svega osloboditi velikog broja zaposlenih - navodi se u finansijskom planu za ovu godinu, te poslovanju firme za minulu, koji će se naći pred odbornicima na sjutrašnjem skupštinskom zasjedanju.

Iako se u dokumentu koji je sačinila Služba plana i analize, te finansijski sektor ovog javnog preduzeća, a potpisao direktor Milenko Medigović, ne navodi koliko to radnika će morati kući, spekuliše se da bi optimalan broj bio sto zaposlenih. Upravo je ovo javno preduzeće udvostručilo broj zaposlenih u proteklih šest godina, od kada je vlast u Budvi preuzela DPS – SDP, jer su mnogi našli uhljebljenje u Vodovodu, zbog partijske pripadnosti.

Kako bi izbjegli sigurni gubitak za ovu godinu, rukovodstvo javnog preduzeća donijelo je odluku da se plate radnicima moraju smanjiti za petinu.

Preduzeće je prošlu godinu završilo sa gubitkom prvenstveno zbog povećanja troškova koje nijesmo predvidjeli planom, prije svega troškovi nabavke vode povećani su bili za 76 odsto, a povećanja za lične dohotke je bilo čak 19 odsto

"Preduzeće je prošlu godinu završilo sa gubitkom prvenstveno zbog povećanja troškova koje nijesmo predvidjeli planom, prije svega troškovi nabavke vode povećani su bili za 76 odsto, a povećanja za lične dohotke je bilo čak 19 odsto. Povećanje svih troškova prošle godine u odnosu na plan je bilo za 23 odsto. Treba napomenuti da su pojedine vrste troška koje su nekad bile najveća stavka, poput električne energije, manje za 26 odsto“, navodi se u obrazloženju poslovanja firme koje je potpisao Medigović.

Prema stavu rukovodstva, plan poslovanja za 2012. je rađen po važećoj cijeni vode, pa je gubitak neminovan, jer je cijena vode niža od prodajne.

"Planirali smo da ove godine prihodi iznose 5,7 miliona eura što je za 300.000 manje nego 2011, jer nema prihoda po osnovu donacija. Prihodi od distribucije vode i usluga tehničke službe su ostali na prošlogodišnjem nivou. Po osnovu fakturisanja vode planirali smo prihod od oko 4,54 miliona eura. Kada je riječ o troškovima predvidjeli smo da redovne troškove smanjimo za 18 odsto i to smanjenjem ličnih dohodaka za 19 odsto i značajnijim smanjenjem svih ostalih troškova. Ukupno planirani troškovi iznose 6,7 miliona eura“, navodi se u finansijskom planu.

Imajući u vidu da su troškovi preduzeća čak za milion veći od prihoda, u Vodovodu su uradili plan „kako bi preduzeće bilo bar likvidno“.

„U narednih mjesec dana mora da se uradi nova sistematizacija radnih mjesta, usaglašena sa zakonom i granskim kolektivnim ugovorom. Potrebno je otpustiti višak zaposlenih, da se radnici koji ispunjavaju bar jedan uslov za penziju, penzionišu, da se stave van snage odluke o isplati, prije svih odluke o nagrađivanju i učinku, prevozu radnika, subvencije za kredite, stručna usavršavanja, rekreaciju radnika, sponzorstva, podstanarstvo, prevoz đaka i dječiji vrtić, stipendije studentima i sve isplate koje nijesu predviđene kolektivnim ugovorom”, zaključuje se u sanacionom planu preduzeća.

Kada im ne trebaju mogu i na ulicu

Oštre reakcije na poslovanje preduzeća, nakon što im je dostavljen izvještaj, prvi su uputili iz najjače opozicione partije – SNP.

„Višak zaposlenih u Vodovodu je stavljen u funkciju prilikom prethodnih izbora. Riječ je o klasičnom izbornom zapošljavanju. Danas kada im ti ljudi nijesu potrebni i kada su ih iskoristili kao krpu hoće da ih šutnu na ulicu. Ne može neko ko je zapalio požar istovremeno da bude i vatrogasac”, prenio je stav opozicione SNP Goran Pejović.

Opština najveći dužnik

Najveći problemi koji pritiskaju poslovanje gradskog Vodovoda su, kako se navodi u dokumentu ovog preduzeća, prije svih višak zaposlenih, neekonomske cijene usluga, gubici u mreži od 60 odsto, nemogućnost efikasne naplate potraživanja.

“Iznos potraživanja se ne smanjuje iz godinu u godinu, a najveći dužnik nam je Opština i privredni subjekti koji se finanisiraju iz budžeta opštine, a veliki broj predmeta se sudski sporo rješava.

Problem je i nedostatak sredstava za osavremenjavanje opreme, a samim tim efikasno očitavanje i fakturisanje potrošnje vode“, ističe se u dokumentu Vodovoda.

Bonus video: