Produžen mandat Sudskom savjetu do izbora novog

"Pravo na pravično suđenje je od uslovljavajućeg značaja za ostvarenje gotovo svih ljudskih prava i sloboda zbog čega ga nije moguće dovoditi u pitanje niti i suspendovati čak i u vanrednim prilikama“, rekao je Pažin
70 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Printscreen
Zoran Pažin, Foto: Printscreen
Ažurirano: 31.05.2018. 17:42h

Vlada je danas utvrdila Predlog dopuna Zakona o Sudskom savjetu i sudijama kojima je predviđeno da predsjednik i članovi Sudskog savjeta nastave da vrše dužnost do proglašena novog sastava tog organa.

Ministar pravde, Zoran Pažin, kazao je da je Sudski savjet najviši organ sudske vasti koji je nadležan da obezbijedi samostalnosti nezavisnost sudova i sudija.

"Pravo na pravično suđenje je od uslovljavajućeg značaja za ostvarenje gotovo svih ljudskih prava i sloboda zbog čega ga nije moguće dovoditi u pitanje niti i suspendovati čak i u vanrednim prilikama“, rekao je Pažin na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

On je naveo da uporište za svoje stavove Vlada nalazi u Ustavu i važećim međunarodnim pravnim standardima.

Pažin je istakao da ustavni princip podjele vlasti podrazumijeva uzajamnu kontrolu što, smatra on, ne bi bilo moguće ukoliko bi jedna grana bila blokirana.

"Treba imati u vidu da Ustav Crne Gore poznaje situaciju kada Vladi istekne mandat, pa čak i Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje nastavlja da vrši funciju do izbora nove Vlade“, rekao je Pažin.

Vlada se, kako je naveo, nada da će izbor članova Sudskog savjeta okončati na legitiman način, tako što će svi učesnici u političkom životu iskazati odgovornost.

"Istovremeno poručuje da svi oni koji političku šansu traže u novoj vrsti opstrukcije na to ne računaju. Država Crna Gora ima pravni politički odgovor kroz svoj pravni poredak“, poručio je potpredsjednik Vlade.

Pažin je rekao da očekuje odgovoran odnos svih protagonista političke scene prema situaicji i njihovo učesće u parlamentu tokom rasprave o Predlogu zakoan, za koji očekuje podršku.

Kako je dodao, očekuje i jednaku odgovornost i savjesnost tokom izbora članova Sudskog saveta iz reda uglednih pravnika.

Pažin je apelovao na sve parlamentarne partije da učestvuju u raspravi na ovu temu.

Vlada će odmah Predlog zakoan staviti u skupštinsku proceduru i uputiti je Venecijasnkoj komisiji, dodajući da očekuju povoljno mišljenje.

"Da ne mislimo da je ovo rješenje u skladu sa međunarodnim pravnim standardima Vlada ne bi ni predlagala ovakvo rješenje“, zaključio je Pažin.

Bonus video: